Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals fortfarande utan ström

/
  • Bitta Jonsson har ställt ut julmaten för att rädda det från det strömlösa kylskåpet, men hon tror inte den går att äta längre.
  • Sonen Wiktor eldar i en av husets kaminer för att få upp värmen.
  • Wiktor är utbildad elektriker och har lyckats koppla ett bilbatteri till att driva datorn med mobilt bredband så familjen kan följa med i nyhetsrapporteringen.

Över 800 söderhamnare var fortfarande strömlösa på tisdagseftermiddagen. Familjen Ahlander och Jonsson har varit utan ström sedan juldagsnatten.
– Om det här blir långvarigt lackar jag ur, säger Bitta Jonsson.

Annons

Under tisdagen arbetade Fortum med att åtgärda de största problemen som uppstått efter stormen Dagmar. Hundratals hushåll i Söderhamn saknade på eftermiddagen fortfarande tillgång till el. Fortum räknar med att lösa de flesta problemen under onsdagen.

– Stormen slog oerhört hårt mot Gävleborg. Det rör sig om sönderslagna stolpar samt både allvarliga och komplicerade fel på viktiga centraler. Vi har en helikopter ute som hjälper till att hitta problemen, säger Carola Hjertén, kommunikationsansvarig på Fortum.

Det var på juldagsnatten som stormen Dagmar nådde fram till Kyrkbyn i Mo och Bitta Jonssons lilla hus. Sedan gick strömmen – och har fortfarande inte kommit tillbaka. Familjen är snart inne på sitt tredje strömlösa dygn.

För att klara av vardagen har familjen utrustat sig med små pannlampor för att kunna läsa och gå på toaletten under natten. Strömavbrottet har gjort dem uppmärksamma på hur tyst och stilla allt har blivit.

Som tur är det inte särskilt kallt. Om strömavbrottet inträffat förra året hade det antagligen inneburit katastrof, menar Bitta.

Det största problemet just nu är att de inte kan duscha hemma utan måste åka till en snäll granne.

– Man ska inte klaga så mycket. Det är varken lätt eller roligt att vara ute och fixa elledningarna just nu. Jag tycker det här känns helt okej. Men om det blir långvarigt lackar jag ur, säger Bitta Jonsson.

Mer läsning

Annons