Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundar i vården gör underverk

/
  • När selen är på jobbar vårdhunden Alva i äldreomsorgen. När selen åker av kryper hon gärna upp i soffan hemma hos matte Mija Bergstedt.

Äldreboendet Eklunda i Stråtjära var först med att anlita vårdhunden Alva.

Nu ska satsningen på hund i vården utvärderas.

Annons

Det är Mija Bergstedt som är Alvas tränare och matte, och hon har flera hundar som börjat jobba inom vården.

Det är inte enbart äldrevården som får besök av Mija och vårdhundarna, utan de är även ute hos funktionshindrade och den psykosociala verksamheten.

Det som kanske är allra viktigast är glädjen och beröringen. Gamla människor har inte så mycket att vårda och kela med. Att få sätta händerna i en mjuk päls och komma nära en fin hund kan betyda väldigt mycket.

Alva tycker det är roligt att gå till jobbet. När arbetsselen är på och hon står vid ytterdörren är hon väldigt ivrig och vill gå in. Hon går till alla som vill hälsa och hoppar upp i sängen om någon vill ha det lite varmt om fötterna.

Numera får även petit brabancontiken Maja, fem år, följa med som "elev". Det är en liten knähund som är mycket vänlig och social. Och treåriga labradortiken Mega blir nästa generation vårdhund. Hon är sex år yngre än Alva och ingår i Mijas hundteam.

Under 2011 fick kommunen stimulanspengar från staten för att fler äldreboenden fick prova på att använda vårdhundar. Nu ska Marianne Söderberg, som är verksamhetschef för kommunens äldreboende, utvärdera hundbesöken. Hittills har hon bara fått positiva signaler om vårdhundarna.

– Vi vill absolut fortsätta med detta. Hundarna höjer stämningen och det sitter i även när hundarna har åkt hem, säger Katarina Månsson på Eklunda.

Mer läsning

Annons