Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HSO får vara kvar i sin lokal ytterligare en månad

/

Vid årsskiftet skulle Handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO ha lämnat sin lokal på Skytten eftersom de inte har pengar att betala hyran. Faxeholmen har dock upplåtit lokalerna i omgångar och nu senast sagt att HSO får vara kvar maj månad ut.

Annons

HSO:s ordförande Hans-Olov Jacobsson tycker att det är frustrerande att inte veta hur länge man får vara kvar i lokalerna.

– Vi har diskuterat med kommunen om ett bidrag på 20 000 kronor till hyran för lokalerna. Men vi har inte fått något besked. Nu får vi ta en diskussion om vi ska lägga ner verksamheten. För att behålla lokalerna måste kommunen ge oss bidrag, medlemsavgifterna räcker inte till, säger Hans-Olov Jacobsson.

HSO är en paraplyorganisation där 14 föreningar ingår. Enligt kommunen ger man inte hyresbidrag till paraplyorganisationer.

– I de övriga kommunerna i länet får motsvarande samarbetsorgan kommunal hjälp med hyran men det går tydligen inte att ge oss bidrag, säger Hans–Olov Jacobsson.

Enligt kultur- och samhällsutvecklingsnämndens bidragsreglemente kan endast föreningar med aktivitetsstöd få hyresbidrag. Eftersom HSO inte har aktivitetsstöd kan de inte heller få hyresbidrag.

Enligt Bengt-Olof Hedman kan organisationen inte heller få något bidrag från omvårdnadsnämnden, som tidigare betalade för lokalen Sämjan. Däremot lyckades Bengt-Olof Hedman utverka ytterligare en frist för HSO när han kontaktade Faxeholmen och fick bostadsbolaget att fortsätta att upplåta lokalerna under maj månad.

Den första juni har kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen kallat samtliga 14 handikapporganisationer till ett möte. Vid det mötet kommer man att diskutera föreningarnas eventuella behov och problem och det innefattar också HSO:s situation.

– Om vi ska kunna fortsätta vår verksamhet måste vi ha en lokal och den kan vi inte hyra med de små intäkter vi har. Kommunen måste hjälpa oss, som kommunerna gör på andra orter, säger Hans-Olov Jacobsson.

Mer läsning

Annons