Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstlovslediga barn får chansen att åka på kollo

/
  • På höstlovet kommer 19 unga att få chansen att åka på höstlovskollo i Kyrkbyn. Det har Oskar Nilsson och Filip Jifjäll Lantz sett till.
  • Filip Jifjäll Lantz tycker att det känns roligt att erbjuda höstlovskollo.
  • I över 90 år har det arrangerats sommarkollo. Nu blir det premiär för höstkollo i Kyrkbyn.
  • Kollo är bäst! Hälsning från tidigare deltagare.

I över 90 år har det ordnats sommarkollo för barn i Kyrkbyns barnkoloni. Nu erbjuds – för första gången – ungdomar att åka på kollo på höstlovet. Detta tack vare eldsjälarna Oskar Nilsson och Filip Jifjäll Lantz som ordnat sponsorer för att kunna ta emot 19 unga.

Annons

– Idén har funnits länge och nu äntligen kan vi ordna ett kollo i Kyrkbyn även på höstlovet. Vi vet att det finns en stor efterfrågan, många barn har tråkigt på lovet, säger Oskar Nilsson.

Bakom initiativet står Oskar Nilsson och Filip Jifjäll Lantz, som helt ideellt ska ordna höstkollo med olika aktiviteter för 19 barn på höstlovet, som blir vecka 44. Totalt 19 barn mellan 10 och 14 år har erbjudits plats enligt Söderhamnsortens barnkolonis kriterier.

Vi träffas vid det stora röda tegelhuset i Kyrkbyn i Mo. En vacker stenmur omgärdar gården och lönnlöven har börjat skifta i färg. Inne i det stora huset gör höstkylan utanför sig påmind. Oskar och Filip huttrar och ler när de konstaterar att det säkert blir kyligare när det är dags för lägret.

Oskar och Filip arbetar båda som resurspedagoger inom skolan. Oskar jobbar på Norrtullskolan och Filip på Stenbergaskolan. På somrarna arbetar de sex veckor ute i Kyrkbyn som kolloledare.

– Vi har jobbat tillsammans under flera somrar med lägerverksamheten. Det här är ett paradis och det blir verkligen ett miljöombyte bara att komma ut hit, säger Filip.

– Genom att ordna ett läger även på hösten så får många unga som annars bara skulle vara hemma eller hänga på stan något roligt att göra, konstaterar Oskar.

Redan i somras började de prata om att göra ett höstlovskollo. Från tanke till handling gick det sedan fort. Oskar och Filip pratade med styrelsen för Söderhamnsortens barnkoloniförening och fick snabbt ett ja. Sedan har de sökt sponsorer för att ordna med finansieringen. Sammanlagt har de fått ihop 19000 kronor från Kyrkorna i Söderhamn, Sparbanksstiftelsen och Söderhamns kommun. Kommunen sponsrar också med gratis entré till bowlinghallen och badhuset för kollodeltagarna.

– Det blir nån tur till badhuset och nån tur bowlinghallen. Men vi ska också gå till Bocksjön och bara vara. Kanske gör vi också en spökkväll. Vi kommer att ta dagen lite som den kommer, säger Oskar Nilsson.

Mer läsning

Annons