Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Host tvingas till förhandlingsbordet

/

Nu vill Host, som äger kvarteret Oxen, förhandla med Söderhamns kommun. De är även beredd att betala hantverkarna som ännu inte fått betalt för utfört jobb.

- Vi får se vad vi kommer fram till, men vi kommer att lägga fram en kravlista, säger kommunens tekniske chef, Lars Stål.

Annons

I måndags berättade Kuriren att Söderhamns kommun var missnöjd med hur det norska fastighetsbolaget Host skötte kvarteret Oxen.

Kommunen betalar årligen runt 2,5 miljoner kronor i hyra för Kulturens hus och Ferdinand i kvarteret. Trots det förfaller lokalerna, till exempel fungerar inte ventilationen på Ferdinand, och flera av de hantverkare som anlitas har inte fått betalt. Så är det till exempel med vinterns snöröjare.

För att få Host till förhandlingsbordet har kommunen begärt att få deponera hyran hos Länsstyrelsen.

Mycket mer än så behövdes inte.

I ett mejl till redaktionen förklarar Gisle Tangens, administrativ direktör på Host, att han kontaktat Söderhamns kommun och kommit fram till en lösning. "Om kommunen fortsätter att betala hyran så ska vi betala våra leverantörer". Han hoppas också på ett fortsatt gott samarbete och att de tillsammans kan utveckla fastigheten.

Än vill dock inte Lars Stål ta ordet uppgörelse i sin mun.

- Host har skickat över ett papper med ett förslag på överenskommelse. Men faktum är att det enda vi egentligen är överens om i dag är att vi försöka hitta en gemensam lösning. Det här innebär ändå att vi kommer till förhandlingsbordet. Fastighetsägaren har ju 650 000 skäl till att försöka komma överens, säger han och syftar på den summa pengar kommunen vill deponera hos länsstyrelsen.

Enligt Lars Stål så kommer han som teknisk chef att ha med sig en kravlista nästa gång parterna träffas. Att ventilationen fungerar på Ferdinand ser han till exempel som ett måste.

- Huset är behov av mycket kärlek just nu, fortsätter det på det här sättet kommer det att förfalla helt och hållet.

Några detaljer om hur Host förslag till lösning ser ut vill han inte gå in på i dagslaget.

Mer läsning

Annons