Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill investera Sverige ur krisen

/
  • Åsa Lindestam (S) berättade inför en klass på CFL att hennes parti vill investera Sverige ur finanskrisen.– Jag tycker Fredrik Reinfeldt har varit väldigt passiv.

Satsningar på jobb och fler utbildningsplatser skulle kunna ta Sverige ur dagens kris. Det sade Åsa Lindestam (S) på fredagen när hon pratade politik och framtid med elever på CFL.

Annons

Riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) tycker inte att regeringen ska skylla problemen på den internationella finanskrisen.

Enligt henne har regeringen prioriterat skattesänkningar på 85 miljarder kronor på bekostnad av satsningar på arbete, utbildning och välfärd. Det vill socialdemokraterna ändra på och höja skatterna igen.

– Vi kommer inte att gå tillbaka så högt som det var, men vi kommer att höja skatterna och pengarna ska gå till att skapa jobb, säger Åsa Lindestam.

Höjda skatter skulle kunna användas till att ta Sverige ur den finansiella krisen genom att investera för att skapa nya jobb istället för färre. Socialdemokraterna tror nämligen att det kommer att försvinna 450 jobb i år och 1 000 jobb på kommunerna i Gävleborg under nästa år.

– Det är hemskt när regeringen säger att kommuner och landsting måste säga upp personal. Det sägs att ett sådant jobb egentligen är 1,5 tjänst eftersom det genererar merintäkter. Ett industrijobb sägs innebära ytterligare 1,5 tjänster, säger Åsa Lindestam.

Socialdemokraterna vill även satsa på ett nytt kunskapslyft med 50 000 fler utbildningsplatser, varav 1200 i Gävleborg.

Åsa Lindestam presenterade förslagen till åtgärder i samband med en träff med en skolklass på CFL. Eleverna häpnade över de stora summor pengar det handlade om.

– Är det inte bättre att satsa så stora summor på att folk mår bättre, undrar Madeleine Hellström.

– När kommuner och landsting ska tar bort 1 450 tjänster så tar de bort allt som de inte måste ha, svarade Åsa Lindestam.

Hon uppmanade eleverna att vara öppna inför information från alla politiska håll, engagera sig och inte bara sitta och klaga runt köksbordet.

– Det är jätteviktigt att vara med. Starta en grupp på Facebook och säg i från. Det är då det är demokrati.

Mer läsning

Annons