Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon springer sju kilometer - i snöskor

/

75-åriga Inger Askfjärden från Söderhamn ska idag, lördag, åka till Rättvik i Dalarna för att delta i Siljan Snowshoe Race.

Annons

Vad är det för någonting?

– Ett sju kilometer långt lopp med snöskor. Vi är runt 200 deltagare som ska springa uppför en halv slalombacke i Rättvik. Det här är tredje gången som loppet arrangeras, och jag har varit med alla år.

Hur kommer det sig att du ställer upp på det?

– Det är tungt för en som är 75 år, men jag är vältränad. Jag har idrottat sedan jag bara var sju år gammal och håller på med skidor, löpning, cykel och gång. Men jag tar det mest som en rolig grej. I min ålder kan jag inte ställa upp och tävla mot de andra. Jag är glad att bara få vara med.

Hur är det med snöskor nuförtiden då, står de sig? Och använder du de även till vardags?

– Snöskor är väldigt inne nere på kontinenten, i Frankrike. Men jag använder de bara när jag tränar. De är så jobbiga att gå med.

Hur har du förberett dig inför det här loppet?

– Jag har sprungit i stavar med backar. Sedan december har jag sprungit eller promenerat säkert 15 mil. Det har inte varit så lätt att åka skidor i år eftersom det varit så lite snö. Efter att jag ramlade och bröt ena axeln för ett antal år sedan har min gubbe gömt undan mina rullskidor.

Håller du på med någonting mer?

– Ja, jag har genomfört åtta vasalopp, vandrat mellan Mora och Stockholm, och cyklat genom hela landet på Sverigeleden. Då åker min gubbe efter med husbilen. Nästa lopp efter det här med snöskorna blir Bollnäsrundan på cykel i juni.

Mer läsning

Annons