Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon fick tillbaka cykeln - efter femton år

/
  • Agneta Wallén har aldrig varit i Söderhamn - så hur hennes cykel hamnade där är det ingen som vet.

För femton år sedan blev Gävlebon Agneta Wallén av med sin cykel.

Förra veckan ringde polisen och sa att den hittats - i Söderhamn.

- Jag trodde att det var någon som drev med mig.

Annons

Onsdagen den 17 augusti gjorde polisen i Söderhamn ett fynd som i sig inte är så anmärkningsvärt. Intill Södra Tvärleden vid Hällåsen hittades en övergiven svart herrcykel av mountainbike-modell. Den togs med till stationen och genom ett inristat nummer i ramen kunde polisen spåra ägaren.

Man ringde upp Agneta Wallén, 34 år och bosatt i Gävle, för att informera henne om att hon hade en cykel att hämta ut hos polisen. Men Agneta trodde inte på polismannen. Det var ju 15 år sedan hon blev av med cykeln.

- Jag trodde att det var någon som drev med mig.

Hon bad om att få lägga på luren och själv ringa till länskommunikationscentralen. Så småningom insåg Agneta att det inte var något skämt, utan att cykeln hon blev av med för ungefär 15 år sedan hade hittats. I Söderhamn, en stad hon aldrig satt sin fot i.

- Den blev stulen när jag var 19 år och jobbade som personlig assistent i Andersberg. När jag kom ut efter jobbet fanns cykeln inte kvar, berättar Agneta Wallén.

Agneta anmälde cykeln stulen, men åren gick och den kom aldrig tillbaka. Förrän den 17 augusti 2011.

- Den är i så fint skick, den måste ha blivit såld till någon som vårdat den väl. Sadeln behöver nog bytas ut och det är punka på framdäcket, men bromsarna funkar. Och växlarna, säger Agneta och skrattar åt den smått osannolika historien.

Var cykeln varit med om under dessa 15 år är en väl bevarad hemlighet.

- Det finns en klisterlapp på den som visar att den sålts på Röda korset för 300 kronor, annars vet jag ingenting, säger Agneta Wallén.

Mer läsning

Annons