Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är gift, med fyra män!

Nyligen meddelade Centerpartiet ett förslag till ett nytt partiprogram. De vill bland annat tillåta månggifte i Sverige.

Annons

Män och kvinnor ska få rätt att vara gift med flera personer. I dagsläget är detta olagligt i Sverige. Månggifte förekommer i bland annat Afrika, Mellanöstern och i USA.

Att en man i dessa länder ibland har ett flertal fruar är många medvetna om. Men då ställer jag frågan - har ni någonsin hört talas om en kvinna som är gift med flera män? Knappast, för sånt existerar knappt. I praktiken betyder månggifte att endast männen kan välja och vraka bland kvinnorna.

I kulturer som tillåter månggifte är kvinnan nästan alltid förtryckt på ett eller annat sätt. Till exempel om hon anses ha ''sökt'' manlig uppmärksam kan misshandel, fängelse eller till och med död bli straffet. Hon har ofta inte rätt till utbildning, arbete eller egna åsikter.  

I Centerpartiets politik hävdar de att de står för ett hållbart Sverige och att människor ska få bestämma mer själva. Om månggifte införs, tror ni då på fullt allvar att kvinnan kommer att få bestämma mer själv?

Menar ni med detta förslag att ''man kan älska och vilja dela livet med mer än en människa''? Jaha, det låter ju vackert men inse fakta. Dessa fruar är sällan älskade. De är ägodelar som visar mannens makt och stärker hans position.

Genom månggifte blir kvinnor förtryckta och mansdominerade samhällen växer sig starkare.

En del kvinnor kommer att tvingas eller köpas till månggifte. Andra kommer att tillåta sig själva att bli månggifta på grund av rädslan att leva ensam för alltid. Vissa kommer nöja sig att dela man med någon annan i tro om att de inte är värda bättre. Kärlek finns inte på kartan.

Jag hoppas att detta förslag bara är ett oseriöst PR-trick, som kommer att försvinna inom kort. Det är helt otroligt hur vuxna människor kan sitta och lägga fram sådana här förslag.

Hur svårt är det för politiker att öppna ögonen och vara realistiska? Detta är 2013. Det är dags att skippa flashiga affischer, flotta hotellvistelser och middagar för skattebetalarnas räkning. Lägg fokus på ett jämställt samhälle med mänskliga rättigheter och gör det nu!

Mer läsning

Annons