Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjdare för byggelever

/
  • Mattias Åhlund och hans klasskamrater i byggprogrammet gillar att de får praktik i ett riktigt projekt, där en av Faxeholmens förrådslokaler ska bli ungdomslägenheter.
  • Faxeholmens ordförande Urban Wigren och VD:n Petri Berg.
  • Byggeleverna Sven Torstensson och Marcus Håkans tar sin IPad för att dokumentera bygget.

Det är ont om små centralt belägna lägenheter – och om praktikplatser för elever på byggprogrammet.

Renoveringen av en av Faxeholmens lokaler på Kungsgatan ger flera vinnare.

– Sedan vi drog igång har vi inte haft en frånvarotimme, säger byggläraren Jörgen Andersson.

Annons

Byggnadsställningar omger en gammal förrådsbyggnad i kvarteret Nejlikan på Kungsgatan. Mellan takkuporna skymtar en handfull byggare som är i full färd med att ställa i ordning taket. Det är elever från andra året på byggprogrammet som sedan tre veckor får praktik i det bästa av ställen: verkligheten.

– Det ger goda utbildningsplatser. Vi vill göra något bra för ungdomar i Söderhamn och tänkte – kan inte ungdomar bygga åt ungdomar, säger Petri Berg, VD för Faxeholmen som äger fastigheten.

Idén initierades av Faxeholmen och byggprogrammet nappade direkt, liksom AB Karl Hedin som är med och möjliggör det hela. Petri Berg betonar att Faxeholmen inte kom med idén för att tjäna pengar. Projektet är förankrat hos fackförbundet Byggnads, arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggnadsindustrier och Söderhamns buggfirmor. Faxeholmen har anställt snickaren Magnus Norberg för att vara arbetsledare för ungdomarna, som får gängse praktikarvode för tiden vid bygget.

– Det har bara varit bra respons. Stadens byggfirmor tyckte att det var bra att vi skapar riktiga bra utbildningsplatser, något de själva tycker att de är dåliga på, säger Petri Berg.

Fem till åtta byggelever jobbar varje dag vanliga byggtider vid sekelskiftshuset. Tidigare har det varit bland annat cykelhandlare i lokalen, som under senare år fungerat som förrådsbyggnad. Till sommaren 2014 är förhoppningen att huset ska hysa tre lägenheter på 60 kvadratmeter, med loft och öppet till knock i vardagsrummen.

– Det här får man ut otroligt mycket av. Det blir kvalitet och i en trygg miljö. På vintern brukar antalet praktikplatser gå ned i vanliga fall. Och det är motivationshöjande för eleverna, säger Jörgen Andersson, lärare på byggprogrammet.

Mattias Åhlund, Sven Torstensson och Marcus Håkans har klättrat ned från taket och de iskalla vindarna. De två senare har gjort sitt för dagen och ska byta hammaren mot en IPad. Projektet dokumenteras genom en blogg och sociala nätverket Instagram och kan följas på kommunens och Faxeholmens sajter.

– Roligt att får göra något riktigt och förbereda sig inför arbetslivet. Det blir mer ordentligt med ett riktigt hus än det blir på skolan, säger Mattias Åhlund.

Mer läsning

Annons