Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt kulturvärde på oönskad predikstol – nu avgörs fallet i domstol

/
  • Predikstolen och annan ny interiör kom till Söderala kyrka på 1960-talet.
  • Predikstolen och altarbakgrunden har kritiserats och i folkmun kallats för

Församlingen i Söderala vill ta bort kyrkans predikstol, men både länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet säger nej, eftersom den har ett så högt kulturhistoriskt värde. Nu ska ärendet avgöras i förvaltningsrätten i Falun.

Annons

I april 2014 ansökte Söderala församling om tillstånd hos länsstyrelsen för att få flytta bort sin predikstol, eftersom de menar att den inte används, är skrymmande och inte är visuellt uppskattad. Kyrkan är från sent 1100-tal eller tidigt 1200-tal, men predikstolen samt annan ny interiör skapades av arkitekten Erik Lundberg under en stor renovering på 1960-talet. Något som redan då väckte kritik.

Läs mer: Omstridd predikstol blir rättsfall

Länsstyrelsen avslog församlingens ansökan eftersom de menade att predikstolen är en omistlig del i en helhet med mycket höga arkitektoniska, hantverksmässiga och estetiska värden.

Församlingen överklagade avslaget till förvaltningsrätten i Falun.

Läs också: Sjungande bekännelser i Söderala

Nu har Riksantikvarieämbetet lämnat ett yttrande och de menar också att predikstolen bör vara kvar eftersom kyrkobyggnadens kulturhistoriska värde skulle minska och utseendet och karaktären skulle förvanskas annars. "Predikstolen är tillsammans med bland annat altare, korutsmyckning, bänkar och orgel viktiga värdebärande element i Erik Lundbergs omgestaltning av Söderala kyrka. Den välbevarade interiören berättar på ett mycket tydligt vis om 1960-talets syn på kyrkorummets och liturgins utformning och gestaltning", skriver de i sitt yttrande.

Läs också: En lucka med möten och mingel

Men Riksantikvarieämbetet lämnar också en liten öppning till församlingen och menar att det kan finnas alternativa lösningar som bland annat skulle kunna innebära att flytta dopfunten.

Mer läsning

Annons