Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta domstolen har meddelat dom om uppmärksammad länkning

/

Nu har Högsta domstolen meddelat dom i ett av Sveriges mest uppmärksammade IT-mål. Det handlar om en man från Söderhamns kommun som år 2007 skapade länkar på sin hemsida så att andra kunde se två hockeymatcher från Canal Plus betaltjänst på webben, utan att betala för det.

Annons

Högsta domstolen slår fast att C Mores tv-sändningar av hockeymatcher inte är upphovsrättsskyddade, eftersom det som tillförs sändningarna inte lyfter dem till en sådan verkshöjd att de blir en fristående intellektuell skapelse. En man som delat en länk så att matcherna kunnat ses gratis slipper därmed betala ytterligare skadestånd till företaget.

Läs mer: "Jag är ingen Pirat"

Det var alltså åtta år sedan mannen skapade länkar så att andra kunde se hockeymatcher utan att betala för det. Mannen åtalades och det blev rättegång: först i Hudiksvalls tingsrätt och sedan i Hovrätten för nedre Norrland. I juni 2011 fällde hovrätten honom för brott mot upphovsrättslagen.

Mannen dömdes till 50 dagsböter på 7 500 kronor, ytterligare 7 500 kronor i skadestånd till företaget samt nära 61 000 kronor för företagets rättegångskostnader. Åklagaren nöjde sig med domen, men det gjorde inte företaget, som överklagade till Högsta domstolen och fick prövningstillstånd.

Läs mer: Så resonerade hovrätten

Högsta domstolen ändrar Hovrättens dom genom att sänka antalet dagsböter från 50 till 30 dagar a´150 kronor. I övrigt gäller Hovrättens dom.

I våras sa mannen till Helahälsingland.se att han var oroad över den slutliga domen och konsekvenserna för hans ekonomi.

Läs mer: "Jag tycker att jag har hamnat i kläm"

Fallet har dessutom uppmärksammats i EU-domstolen, dit Högsta domstolen vände sig för att få utrett om svensk upphovsrättslag får ha ett mer omfattande skydd än EU för ett medieföretag som direktsänder idrottsevenemang på nätet.

EU-domstolen svarade att den svenska lagen inte strider mot EU-direktivet i det här fallet.

Läs mer: Unik rättegång ställde experter mot varandra

Mer läsning

Annons