Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtstartare är dåligt utmärkta

Runt om i Söderhamn finns ett antal defibrillatorer, så kallade hjärtstartare. Men det är inte utmärkt var de finns. Det vill Roland Laurin (SPI) ändra på.

Annons

En defibrillator, eller hjärtstartare som de allmänt kallas, är en batteridriven apparat som används när en person fått hjärtstillestånd. Den fungerar genom att en elektrisk impuls skickas ut genom två elektroder som hålls mot personens bröstkorg.

Den typ av bärbara hjärtstartare som är tänkta att användas av privatpersoner utan sjukvårdsutbildning ger röstinstruktioner vid användning. Apparaten mäter själv av personens hjärtverksamhet och ger därefter instruktioner.

Söderhamns kommun ansvarar för två hjärtstartare, men det har hittills inte varit utmärkt var de finns. Detta har Roland Laurin, fullmäktigeledamot för Sveriges pensionärers intresseparti, lagt märke till och i en interpellation till Kultur- och samhällsutvecklingsnämndens ordförande Lillemor Svensson, ställer han frågan hur någon i en nödsituation ska veta var hjärtstartarna finns.

Under fullmäktigedebatten berättade Lillemor Svensson i sitt svar att kommunen ansvarar för två hjärtstartare. En finns på biblioteket i centrala Söderhamn och den andra finns på Aquarena.

Hittills har det inte funnits skyltar, men framöver ska det bli ändring. Två skyltar är beställda och de kommer att sättas upp inom kort.

– Skyltarna ska sättas upp så snart som möjligt, säger Lillemor Svensson.

Men utöver de två hjärtstartare som kommunen ansvarar för finns det ett flertal runt om i kommunen. Dessa är:

E-center (kundtjänst).

Best Western hotell.

Ica Alen.

Tempo i Vågbro.

Rasta Tönnebro.

Variant köpcenter i Bergvik.

Ica i Stråtjära.

Sjöräddningssällskapets båt (vintertid på Hällåsen).

Peter Åkerlind Taxi Trönö har en "rullande hjärtstartare".

Svenska kyrkan (i kopiatorrummet).

Söderhamn Eriksson AB.

Verkstäderna (vid dörren till entrén).

Ljusne hälsocentral.

Ica i Trönö.

Andra som har hjärtstartare uppmanas att registrera dessa på www.hjartstartarregistret.se eller www.hlr.se.

Mer läsning

Annons