Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk film om Söderhamn

/
  • Ingvar Oremark har varit till stor hjälp för Tord Segerdahl när han gjort en film om Söderhamns sågverksindustri. Tord blandar både nytt och gammalt material.

Tord Segerdahl från Söderhamn har likt sina förfäder arbetat på Ala sågverk. Nu har han gjort en film om sågverksindustrins utveckling och om arbetet på Söderhamns Verkstäder. För en speciellt inbjuden publik visade han upp sin film, med förhoppningen att nå ut till fler.

Annons

Tords film, "Söderhamn, den gamla sjö - och stapelstaden" återspeglar bland annat den mångåriga historian bakom sågverksindustrin i Söderhamn.

Tord bor i dag i Värmland sedan många år tillbaka med hustrun Inga. Men en anknytning till Söderhamn har de fortfarande genom lantstället i Maråker. Det var som liten 12 årig grabb han började sin resa inom sågverksindustrin, på Ala sågverk.

- Det är den bästa lärdomen jag någonsin haft i livet.

Efter en ingenjörsutbildning började Tord som konstruktör och ritare av sågverksmaskiner på Söderhamns Verkstäder. Han kom så småningom i kontakt med både Torbjörn Olsson och Ingvar Oremark.

- Ingvar har alltid funnits med i bakgrunden.

De sista 30 åren, innan pensionen, arbetade Tord som rektor på rikssågverkskolan. Han har minnen och material från slutet av 40 talet fram till där vi är i dag. Nu hoppas han att med hjälp av vänner och bekanta kunna nå ut med sin film till fler söderhamnare.

- Jag vill att de som inte vet så mycket om stadens historia, får lära sig mer. Och jag vill att söderhamnarna ska vara stolta över sin stad.

Mer läsning

Annons