Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historien om nedläggningen av ett bruk

/
  • Fem före detta arbetare på bruket i Norrsundet har tagit plats på teaterscenen i Jävla finnar, historien om nedläggningen av ett bruk.

Jävla finnar. Det sade man på Norrsundets bruk, när Stora Enso beslutade att lägga ner bruket. Nu har nedläggningen blivit en pjäs där friställda massaarbetare tar plats på scenen och efteråt diskuterar med publiken.

Annons

– Många löntagare har idag aktier på börsen. Innebär det att vi också är en del av kapitalet och därmed vår egen motståndare när man diskuterar bolagens avkastning.

Den frågan ställde Lennart Gard till de som stannade kvar för att diskutera pjäsen, Jävla finnar, som spelades på Ljusne Folkets Hus på torsdag kväll.

Och kanske har det blivit så att facket och arbetsgivaren har blivit den anställdes motståndare. Motparten är inte längre så tydligt var det några som tyckte.

I pjäsen fanns också delade meningar bland fackmedlemmarna i styrelsen om vem som stod på vems sida. Linda, ung, radikal och arg hade inget till övers för företagsledningen medan de äldre hade större förståelse och såg industrialisten Wallenberg som en räddare på 1960-talet.

En annan medlem i facket som blev inlåst med sina kamrater medan företagsledningen meddelade att fabriken skulle läggas ner tyckte det var bra.

– Äntligen kan vi göra något själva. Bruket har gjort oss passiva, menade hon.

Pjäsen har visats på flera orter i länet. Nu fortsätter man till Dalarna och vidare ut i landet.

Mer läsning

Annons