Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänst i kommunal eller privat regi – söderhamnarna kan få bestämma själva

/
  • Omvårdnadsnämndens ordförande Katarina Hedberg (S) kan tänka sig att personalgrupper eller personalkooperativ tar över delar av hemtjänsten.

Kommunalt eller privat? Söderhamnarna kan komma att få bestämma själva vilken form av vård och omsorg de vill ha.
Ett beslutsunderlag har antagits av omvårdnadsnämnden, men en hel del återstår att utreda.

Annons

I Söderhamn infördes 2011 ett valfrihetssystem inom hemtjänsten som innebär att man har rätt att välja vem som ska städa, tvätta och sköta klädvården.

Centerpartiet, Moderaterna, SPI Välfärden, Liberalerna och Kritdemokraterna anser dock inte att det räcker. I en motion föreslog de i mars förra året att kommuninvånarna även ska få möjlighet att välja vem som ska utföra de beviljade omvårdnadsinsatserna som till exempel hemtjänst. Detta enligt Lagen om valfrihetssystem, LOV, som infördes 2009 i syfte att stärka valfriheten hos den enskilde.

Läs mer: Söderhamn omyndighetsförklarar de äldre

Motionen antogs och nu har ett beslutsunderlag om införande av kundval för omvårdnadstjänster tagits fram och presenterats för omvårdnadsnämnden.

Katarina Hedberg (S) är ordförande för nämnden.

– Vi har antagit utredningen och beslutsunderlaget, men det kommer att ta tid innan det här eventuellt kan bli ett faktum.

Läs mer: Äldre på agendan

Hon menar att de först måste komma fram till vilka tjänster som går att konkurrensutsätta och att de precis som utredarna föreslår, tar fram konsekvensbeskrivningar och gör noggranna utredningar. De ska även bestämma vilka krav som ska ställas på utförarna.

– Det är många frågor som behöver utredas innan man öppnar upp för konkurrensutsättning. Vi måste också ha en organisation som fungerar fullt ut den dag verksamheten eventuellt ska utföras i någon annans regi, säger Katarina Hedberg.

Ska valfriheten utökas kommer det även att krävas mer handläggning och bedömningar framöver.

– Förra året införde vi en myndighetsdel på förvaltningen, där kommer en stor del av arbetet att hamna. Det kommer att krävas fler utredningar och beslut för att kunna garantera säkerheten, säger Katarina Hedberg.

Läs mer: Privat hemtjänst i Dellenbygden

Personligen kan hon tänka sig att personalgrupper eller personalkooperativ kan ta över vissa delar av hemtjänsten. Större vårdföretag har hon svårare att tro på.

– Att tjäna pengar får inte vara det huvudsakliga syftet.

Beslutet om att anta beslutsunderlaget var enigt. Däremot ville Centerpartisten Lena Dufva göra ett yttrande om att LOV ska införas inom samtliga omvårdnadstjänster. Efter en diskussion valde hon att ta tillbaka förslaget.

– Det är viktigt för oss som lagt motionen att få med yttrandet, men nu kommer vi att göra det i kommunstyrelsen i stället. I övrigt var vi eniga i beslutet, säger hon.

Ärendet ska behandlas av kommunstyrelsen, omvårdnadsnämnden igen och slutligen fullmäktige.

Mer läsning

Annons