Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemköps-affären till tinget

/

Första avsnittet i striden om Hemköp i Söderhamn är på väg mot ett avgörande. Måndag 23 november möts Thomas Albertsson och Hemköpskedjan AB i rätten.

Annons

Under ett halvårs tid 2008-2009 var turerna kring Hemköps-butiken vid gågatan i Söderhamn det stora samtalsämnet i stan.

Butiken hade under en längre tid visat dålig lönsamhet och ägarbytet som skedde våren 2008 ledde inte till några förbättringar. Efter mindre än ett halvår var det ekonomiska läget minst sagt bekymmersamt för nya ägarna Todd Müllers och Thomas Albertsson, den senare butikschef.

Kunderna svek. Personalen kände sig illa behandlad och facket ville stänga arbetsplatsen. Lokalhyran betalades inte och skulderna till spelbolaget ATG och Svenska Spel växte.

Axfood (i vilket Hemköpskedjan ingår) ville rädda butiken och inledde förhandlingar om ett återköp. Det blev klart i mitten av januari 2009. Men affären var därmed inte ur världen. En månad senare tog Albertsson över det gamla ägarbolaget, döpte om det till THA Livs – och tog upp striden med Hemköp som han ansåg inte hade fullgjort sina skyldigheter.

Efter konkursen i somras för THA Livs har striden fortsatt. Den 23 november möts Albertsson och Hemköpskedjan i en förhandling i Stockholms tingsrätt, där Albertsson kräver ersättning med 2,2 miljoner kronor. Samtidigt förbereder sig Hudiksvalls tingsrätt för nästa förhandling dit Albertsson stämt nya butiksägarna Matlust i Sverige AB.

Mer läsning

Annons