Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på CFL

/

Det är bråda tider för CFL, Centrum för flexibelt lärande, i Söderhamn.

I höst startar vindkrafts- och specialistundersköterskeutbildningar.

Samtidigt har nästan dubbelt så många sökt Komvux sedan förra hösten.

Annons

Hösten 2008 började 140 elever Komvux på Centrum för flexibelt lärande (CFL). I dagsläget är den siffran uppe i 270.

– Sedan kommer det att fyllas på under årets gång. Det kommer att ta sig en bra bit över 300 personer, säger Thomas Norgren, chef för CFL.

– Antalet minskade under ett par år sedan den dåvarande regeringen gjorde så att man var tvungen att söka CSN för att studera på Komvux. Då satsade människor på annat i stället. Men med den nuvarande finansiella situationen blir det attraktivare att studera igen, säger Thomas Norgren.

• Är det någon speciell kurs som det har ökat extra mycket på?

– Det är fler på alla gymnasiekurserna, men jag vet till exempel att det är många som kommer att läsa svenska, säger Thomas Norgren.

Den 2 november börjar två helt nya yrkeshögskoleutbildningar på CFL. Kurserna är Vindkraftstekniker offshore och Specialiserad undersköterska inom vård och omsorg. Sista ansökningsdag är 16 september för båda utbildningarna. Det är riksintag på kurserna, med andra ord kan platser sökas från hela landet.

– Det är ett bra sätt att locka fler människor att flytta till Söderhamn. Och de här utbildningarna är attraktiva, då man får jobb när man är klar. Vindkraftskursen har det varit väldigt mycket sökande. Undersköterskorna vet vi ännu inte eftersom vi inte har börjat kolla på ansökningarna, säger Thomas Norgren.

Undersköterskeutbildningen är på ett år, medan vindkraften är på två. De nya utbildningarna ger ett tillskott av studerande på CFL.

– Vindkraften har 20 platser och undersköterskorna 30. Vi kör två omgångar på varje under första läsåret. Så sammanlagt blir det ju extra 100 personer, säger Thomas Norgren.

Just nu går arbetet på högvarv för att vara redo när kurserna startar i november.

– Det kommer att vara full fart fram tills dess. Det är mycket att ordna med och speciellt en hel del tunga investeringar i material till vindkraften, så det är fullt upp, säger Thomas Norgren.

Utbildningen specialiserad undersköterska inom vård och omsorg ska ge yrkeskompetens som passar inom omvårdnad med primärkommun, landsting eller privata vårdgivare som huvudmän. Enligt CFL finns det på arbetsmarknaden en tydlig trend på nationell nivå, att det finns ett klart behov av rekrytering inom yrkesområdet.

Vindkraftsteknikerutbildningen och dess innehåll har utvecklats i samarbete med vindkraftsbranschen. CFL hoppas att det ska garantera att innehållet är det rätta och att yrkeskompetensen kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden

Mer läsning

Annons