Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot utlänningslagen

Utlänningslagen slår hårt mot många asylsökande.

Det krävs "synnerligen ömmande omständigheter" för att få uppehållstillstånd. Att vara en 20-årig, gravid småbarnsmamma och utvisas till ett land med 85-procentig arbetslöshet räcker inte.

Nu kräver kommunalrådet Eva Tjernström (S) en lagändring,

Annons

Utlänningslagen ändrades 2006, och det var en enig riksdag som sa ja till ändringarna.

Syftet var även att stärka skyddsaspekten för flyktingar från krigsdrabbade områden.

Begreppet "humanitära skäl", som före 2006 var det vanligaste skälet för asylsökande att få uppehållstillstånd, ersattes med begreppet "synnerligen ömmande omständigheter" för att begränsa uppehållstillstånden.

Migrationsverket har fått kritik för att tillämpa lagen för strikt – men enligt juristen Annette Bäcklund, som är chef för förvaltningsprocessenheten på Migrationsverket, har alla prejudicerande fall passerat Migrationsöverdomstolen, och där har man konstaterat att tillämpningen av lagen är korrekt.

Enligt henne krävs en lagändring om man vill ha en mildare tillämpning. Och det finns krafter som arbetar för det.

Eva Tjernström tycker att lagen måste ändras så fort som möjligt. Då tänker hon på Lys och Jessica Nsem och andra ömmande fall.

– Vi behöver Lys och många fler i vår kommun. Men i den här frågan är vi lokalpolitiker fullständigt maktlösa, och jag kan förstå att allt fler flyktingar väljer att gå under jorden när vi har en sådan lagstiftning, säger hon.

 

Mer läsning

Annons