Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill företagare bygga tillfälliga boenden för 96 personer

/
  • Lennart Westman, Lars Burefjord och Claes Svensk vill bygga tillfälliga boenden på Tallvägen.

Söderhamnsföretagarna Lennart Westman, Lars Burefjord och Claes Svensk vill bygga tillfälliga bostäder på Tallvägen.

Annons

– Vi har lämnat in en ansökan till Faxeholmen eftersom det är de som äger marken, berättar Lennart Westman.

Området som företagarna vill arrendera heter Mossan 4 och Mossan 3. Det ligger på Tallvägen mellan Enriset och Faxeholmens servicekontor.

I sin ansökan skriver företagarna att de vill arrendera området på en period om tre till fem år. Avsikten är att uppföra tillfälliga bobodar för 96 personer inför SM-veckan 2017.

Läs även: Därför fick Söderhamn SM-veckan

– Bobodarna kommer färdigbyggda och levereras med kranbilar. Sedan tar det inte lång tid att koppla in el, vatten och avlopp, berättar Lennart Westman.

Anledningen till att företagarna är intresserade av detta område är att just el, vatten och avlopp finns kvar i marken sedan tidigare rivna lägenheter.

Men Faxeholmens vd Petri Berg är tveksam till planerna.

– Min spontana reaktion är att sådana här temporära bobodar inte är något bra alternativ för området på Tallvägen.

I sin ansökan till Faxeholmen skriver företagarna att de önskar att Söderhamns kommun kan påbörja markberedning och andra ärenden under våren/sommaren 2016 för att boendet ska kunna vara klart i god tid till SM-veckan 2017.

Kommunalrådet: "Vi är en SM-stad"

De skriver också att exempelvis kommuner och Migrationsverket efterfrågar boenden för nyanlända. Även om det inte är tanken med etableringen är företagarna öppna för att diskutera alla lösningar för att boendet bevaras.

– Vi kommer att behandla den här ansökan och sedan får vi ser vad vi kommer fram till. Men personligen tycker jag att området på Hällåsen, där det gamla vandrarhemmet ligger, är en bättre lösning, säger Petri Berg.

Företagarna räknar med att investera mellan cirka 5,8 och 17,8 miljoner kronor beroende på hur många huskroppar som de får uppföra.

Vid full beläggning tror de att upp till tre personer kommer att ha sysselsättning i området.

– Den här idén står inte och faller med området på Tallvägen. Vi kan tänka oss andra områden, till exempel Stugsund där Faxeholmen håller på att riva en fastighet, säger Lennart Westman.

Mer läsning

Annons