Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hittades mordvapnet som dödade Yazan – nergrävt i en trädgård

/

Polisen kunde tidigt konstatera att ett stickvapen använts under bråket som slutade med att Yazan Alosh avled i fjol. Polishundar sökte runt brottsplatsen men det var först när en av de misstänkta valde att erkänna som vapnet kunde hittas – nergrävt i jorden.

Annons

Natten mot lördagen den 19 september knivhöggs 18-årige Yazan Alosh så svårt att han avled. Ytterligare en ung man skadades allvarligt. En större grupp ungdomar drabbade då samman med varandra efter att tidigare under kvällen ha besökt en gymnasiefest i Söderhamn.

Se tv-inslaget: Här är tingssalen där rättegången ska hållas

Två dagar efter händelsen kunde polisen, med hjälp av en metalldetektor, hitta det misstänkta mordvapnet nergrävt i en trädgård i centrala Söderhamn. Dessförinnan hade polisens tjänstehundar sökt av brottsplatsen vid korsningen Rustkammargatan-Götgatan och närområdet för att hitta det stickvapen som hade använts vid det dödliga våldet.

Under spårningen genomsöktes bland annat villatomter, buskage och soptunnor. Även ett område på Västra berget söktes av efter vittnesuppgifter om att ungdomar setts springa dit efter händelsen.

Se tv-inslaget: Mordrättegången kan stängas för åhörare

Men sökinsatsen blev resultatslös. Först två dagar efter bråket kunde mordvapnet hittas sedan polisen tipsats om att en kniv skulle finnas nergrävd i en trädgård i centrala Söderhamn. Uppgifterna om det nergrävda mordvapnet framkom genom förhör med flera av de nio ungdomar som frihetsberövades under mordnatten. En av tonåringarna valde därefter att erkänna att han hade gömt kniven.

Se även: Vi sände live där åklagaren kommenterade åtalet. Se reprisen här

Under den aktuella kvällen ska flera personer ha handskats med vapnet. En av de åtalade ungdomarna misstänks ha tagit med sig kniven till gymnasiefesten där den senare lämnades vidare till den nu mordmisstänkte tonåringen.

Se tv-inslaget: Misstänkt erkänner att han grävde ner kniven

Den tonåring som har erkänt sig skyldig till skyddade av brottsling har efter det dödliga bråket tagit hand om kniven när gruppen anlände till en bostad i närområdet. Där ska han ha tvättat kniven för att få bort fingeravtryck och sedan grävt ner den i trädgården innan polisen anlände till platsen.

– Jag var rädd. Visste inte vad jag skulle göra. Och jag visste att polisen skulle komma, berättade tonåringen i förhör.

Den upphittade kniven skickades vidare till Nationellt forensiskt centrum (NFC) där det kunde fastställas att Yasan Alosh dna fanns på knivbladet.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning