Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här demonstrerar de mot IS

/

Ett lång tåg med kurder och svenskar marscherade genom Söderhamn för att demonstrera mot Islamska staten (IS) under onsdagen.

Annons

– Solidaritet talade man mycket om förut och jag tycker att vi kan damma av det igen, säger aktivisten Benny Gustafsson.

Han talar inför gruppen som samlats inför demonstrationen och uppmanar alla att gå de första 100 metrarna tysta för att hedra de som förlorat sina liv på grund av IS.

Sedan drog det i gång. Från Tribunen och runt staden gick tåget med plakat och ramsor genom Söderhamns innerstad. Abdullah Kaya var en av dem som gick med i tåget.

– Det var jättebra faktiskt. Mycket folk kom, kurder och svenskar. Det är viktigt för oss att ta stöd av svenskar för vi har ett internationellt problem i västra Kurdistan. Det händer livsviktiga saker där för oss kurder och för mellanöstern, säger han.

Kurdiska föreningen och Stödkommittén för Kobane arrangerade demonstrationen tillsammans mot IS och Turkiets inblandning. I tåget sjöng demonstranterna ut ramsor som "Krossa ISIS" och "ISIS terrorist, Erdogan terrorist, Turkiet terrorist". Idén om en demonstration kom till en början från bland annat Ellen Gustafsson i Ung vänster.

– Jag känner att det här är bland det häftigaste som jag har gjort. Jag har aldrig lett en demonstration förut och det här känns som en bra första gång, säger hon.

Ellen Gustafsson är nöjd över hur många som kom och hoppas att flera makthavare kommer att ta tag i frågan efter onsdagen.

– Vi vill nå ut till svenska regeringen, EU och framförallt FN. Dem kan gå in och skänka pengar till exempelvis flyktingläger och ge militärt stöd mot IS.

Mer läsning