Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hångelguiden

Vad tusan är ett hångel egentligen? Och vad bör man göra while doing it? Vi sökte upp en hångelexpert för att få svar.

Annons

Att hångla kan vara helt underbart! Att känna en annan människas läppar mot sina egna är ett fantastiskt bra sätt att ge och få kroppsvärme på.

- Vi människor är skapta för att leva tillsammans. Vi behöver värme från andra människor för att må bra, säger Anna Eklund, samordnande sjuksköterska på UMO.se, en ungdomsmottagning på nätet.

När vi hånglar eller får kärleksfull beröring frigörs nämligen ett ämne som heter oxytocin, ett riktigt må-bra ämne som gör att vi känner oss avkopplade och glada. 

Men vad är då ett hångel?

- Ofta när man pratar hångel handlar det om pussar, kyssar, kramar och smekningar, lite allt på samma gång, berättar Anna Eklund. 

Men vad ett hångel är ses lite olika från person till person menar hon. Och folk tycker olika - en del gillar djupa tungkyssar medan andra föredrar lätta tungspetsnuddar. Om du aldrig har hånglat förut behöver du inte känna dig stressad, ingen kan avgöra hur många du har hånglat med på en kyss.

Men för att veta hur den du hånglar med vill ha det är det bäst att försiktigt pröva sig fram och vara lyhörd. Om du börjar försiktigt med lätta kyssar märker du ganska snart om den andra är med på noterna.

- Det finns ingen "kör den här varianten" som jag kan tipsa om eftersom alla gillar att hångla på olika sätt. Vissa gillar att hångla olika med olika personer. Men vad jag kan säga är att de allra flesta gillar att hångla med någon de är kär i, säger Anna Eklund. 

När det kommer till att hångla med tandställning finns det många frågor om det ens går. Och enligt rälsbäraren Cina Olsson, 16 år från Söderhamn, märks det inte alls.

- Det är precis som att hångla utan! Jag har aldrig haft några problem. Det enda är att matrester kan fastna, men det är bara att borsta tänderna lite noggrannare så är det inget mer med det, säger hon. 

Dock finns det saker som du ska passa dig för. Som att stoppa in tungan i den andras mun direkt eller att fortsätta om din hångelkompis inte vill är ingen hit.

- Tvinga aldrig och tjata inte. Inget tjathångel, det är ett stort no-no, tipsar Anna Eklund.

Mer läsning

Annons