Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlare skänker mat till behövande

/
  • Diakonerna Tina Sahlin och Sylvia Wiksten är tacksamma över maten som Anders Valler nu skänker till fattiga i kommunen genom Svenska kyrkan.

Anders Valler har tröttnat på att felfri mat slängs.
Nu skänker han den och uppmanar alla andra handlare att haka på.

Annons

I soprummet står de gröna kärlen på rad och bredvid står en trave med kartonger fulla med bröd utan något som helst fel på.

- Det är bedrövligt. Det här är bara från min butik, och tänk vad affärer det finns med lika mycket mat som kastas, säger Anders Valler som äger Ica Alen.

Nu har han tröttnat på slöseriet och det onödiga i att slänga bort mat för miljontals kronor varje år. I stället för att kasta trasiga och skadade förpackningar och mat som är nära utgångsdatum skänker han det nu till bättre behövande.

Idén fick han under torsdagen när han träffade kyrkans diakonissor i Söderhamn för att prata om deras beställningar av mat till fattiga.

- Jag såg ett program om personer som letade mat i sopcontainrar härom veckan, och nu i morse gick det upp för mig vilka enorma behov som finns i Söderhamn, säger Anders Valler.

Nu läggs osäljbar mat i kartonger på lagret. Varje vecka hämtar sedan kyrkan det de vill ha.

- Vi är väldigt tacksamma. Vi har hjälpsökande som inte har råd att köpa mat. Pensionärer som har slut på pengar i slutet av månaden och de som har försörjningsstöd under en längre tid, säger diakon Tina Sahlin.

Vid soprummet häpnar diakonerna över den mängd mat som slängts.

- Vi lever på ett ohållbart sätt, samtidigt som det finns folk som svälter, säger diakon Sylvia Wiksten.

Nu uppmanar Anders Valler alla andra handlare i kommunen att kontakta organisationer som hjälper fattiga.

- Sopor är ett problem som kostar pengar, genom att skänka det skapar det möjligheter för andra, säger han.

Mer läsning

Annons