Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill satsa på mer biogas

/
  • Pär Holmgren vill kapa vårt beroende av fossila bränslen och skynda på utvecklingen av miljövänliga alternativ.

Det är illa ställt med jordens klimat. En del av räddningen är att bli kvitt vårt beroende av fossila bränslen – till exempel genom att satsa på biogas. Det anser meteorologen Pär Holmgren.

Annons

Kändismeteorologen Pär Holmgren turnerar just nu i Gävle-Dala-regionen med seminariet "Roadshow för klimatet".

Initiativet kommer från projektet Biogas Mitt, som bland annat stöttas av kommuner, landsting och länsstyrelser i Gävleborg och Dalarna.

Målet är att lyfta frågan om biogasens nytta samt att skynda på utvecklingen. I tisdags hade turen kommit till Söderhamn.

– Att gå över till biogas som fordonsbränsle är en viktig pusselbit för att förbättra klimatet, säger Pär Holmgren.

Hittills har det funnits en övertro gentemot elbilar, som en universallösning på oljebristen. Men enligt Pär Holmgren klarar inte elbilstekniken att lösa krisen ensam.

– Elbilar fungerar bra för små personbilar, som inte kör särskilt långt. Men för tyngre fordon, så som bussar, traktorer och lastbilar, är biogas det enda vettiga alternativet, förklarar han.

I dagsläget är biogasbilar sällsynta på landets vägar. En anledning är att det finns för få tankställen. Endast 138 stycken enligt branschorganisationen för aktörer inom biogas. Lejonparten återfinns i södra Sverige.

I Gävleborg finns i dagsläget bara ett tankställe för biogas. Det ligger i Gävle.

– Det måste finnas tankställen för att det ska fungera. Därför är det väldigt viktigt att det byggs fler, säger Pär Holmgren.

Mer läsning

Annons