Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han trivs bäst i svart-vita landskap

/
  • Sin första kamera - en Kodak Brownie - köpte han redan den 16 juli 1964. Då var Mats Holm 12 år och hade själv jobbat ihop pengarna.

Han vann två av tre deltävlingar i helgens Hälsingemästerskap, vilket väl inte är så underligt. Han har ju fotograferat i närmare 50 år, så han har viss vana att avbilda världen.
Fast får han välja gör han det helst i svart-vitt.

Annons

– Det är rätt hektiskt nu, säger Mats Holm, som är mitt uppe i tavelhängning inför helgens vernissage av årets decembersalong.

Förra helgen var också rätt upplevelsemättad. Då vann han två av deltävlingarna i Hälsingemästerskapet i Foto, som gick i Bjuråker, i kategorierna projicerad och svart-vitt påsikt.

– Svart-vita fotografier är mer karaktärsgivande, det är mer spänning i de bilderna och de är mer tidlösa. Många efterfrågar svart-vitt nu igen - särskilt när det gäller porträtt, säger Mats Holm, fotografen som tycker världen blir allt för färgad ibland.

Han började fotografera vid sidan om sitt ordinarie arbete, som linjemarkör för kraftledningar. Efter 17 år hade han fotograferat så mycket vid sidan om att han sa han upp sig och startade egen fotoateljé 1985.

Som bas har han genom åren fotograferat skolbarn, och mycket av det klassiska ateljéfotograferandet har försvunnit.

– Den digitala tekniken har förändrat hela marknaden - och sättet att fotografera. Allt fler tar egna bilder, nu när man inte behöver köpa film.

Allt oftare är det Mats som åker ut till dem som vill bli fotograferade i stället för tvärtom.

För ett och ett halvt år sedan hade han funderat klart på vad han skulle göra med de stora, numera rätt tomma utrymmena.

– Eftersom jag är konstintresserad startade jag ett galleri. Det har blivit 7-8 separatuställare om året och förra julen hade jag en decembersalong och nu hoppas jag detta ska bli tradition.

Mer läsning

Annons