Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han startade hungerstrejk – hamnade i häkte

Alaa Ismail, som bott i Söderhamn, är inlåst på häkte.
Han startade en hungerstrejk – och därför tyckte Migrationsverket att han var en säkerhetsrisk.

Annons

Om en flykting som sitter i förvar i väntan på avvisning inte sköter sig kan Migrationsverkets personal fatta beslut om att placera den i häkte. Enligt lagen krävs att flyktingen är en säkerhetsrisk.

Söndagen den 17 januari startade Alaa Ismail, som var placerad i förvaret, en hungerstrejk. Morgonen därpå kom polisen och hämtade honom.

- Jag fick ingen chans att förklara mig, det var ingen diskussion. Jag hade shorts och en jacka på mig. Jag bad om att få lite tid för mig själv att byta kläder. Men de sa att de var rädd att jag skulle fly, berättar Alaa från häktet i Bomhus.

På förvaret samlade han ihop 20 underskrifter i sin protest och krävde att få prata med migrationsminister Tobias Billström. Alaa har nu suttit två veckor i häktet och fortsätter sin hungerstrejk.

- Jag har huvudvärk och känner ett tryck över mitt vänstra öga. De säger att det är för att jag inte äter. Jag känner att jag ska informera så att de är ansvariga om något händer. Jag är väldigt utmattad, jag kan inte ens gå utan stöd från andra längre, säger han.

Läs Migrationsverkets förklaring och hur Alaa ser på tiden i häktet i tisdagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons