Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ska jaga Söderhamns sopskurkar

/
  • Polisinspektör Mikael Johansson kan ge ut 600 kronor i böter om han ser dig skräpa ner.
  • Polisinspektör Mikael Johansson kan ge ut 600 kronor i böter om han ser dig skräpa ner.
  • Tidigare har det behövts en rättsprocess för att bestämma straffet för nedskräpning. Annat är det idag.

Släng ditt skräp i soptunnan – annars kommer polisen och tar dig. Från och med söndag lever Söderhamns nedskräpare farligt.

– Folk skiter i att det ser förskräckligt ut, säger polisinspektör Mikael Johansson.

Annons

Den tionde juli träder en ny lag i kraft. Den gör det möjligt för poliser att skriva ut böter till de som skräpar ner. Tidigare har det varit olagligt att medvetet skräpa ner, men processen för att fällas var lång.

– Förut var man var tvungen att gå igenom hela rättsprocessen för att bestämma straffskalan. Nu är det ordningsböter som gäller och de kan skrivas på plats, säger Christina Ronquist på Gävleborgspolisens miljöenhet.

Den tidigare lagen mot nedskräpning har utökats med ytterligare en paragraf. Den nya paragrafen säger att någon som skräpar ner i begränsad omfattning kan få en ordningsbot på 600 kronor. Det är de mellanstora tingen som pizzakartongen eller happy meal boxar som kan ge böter.

Polisinspektör Mikael Johansson som regelbundet patrullerar Söderhamns gator ser fördelar med den nya lagen.

– Det blir som ett till verktyg i verktygslådan. Alla har ett enskilt ansvar att ta hand om sitt skräp, men nu har vi en lag som säger det också, säger han.

Även med den nya lagen är Söderhamnspolisen tveksam till om siffrorna kommer ändras

– Nedskräpningsböter är inte prio ett för oss, vi har inte som mål att rapportera folk som inte slänger sitt skräp. Det finns annat som är viktigare. Men det är bra att lagen finns om vi behöver ta till den, säger Sune Nordh polisbefäl vid Söderhamnspolisen.

Mer läsning

Annons