Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han kan svärta ned branschen"

Att den sexbrottsmisstänkte chauffören fortsätter att köra taxi upprör. Enligt Svenska taxiförbundet saknas verktyg för att stänga av enskilda förare.

– Sett till historien kommer han kunna köra även om han fälls, säger förbundsordförande Lennart Hamnered.

Annons

Den misstänkte taxiföraren greps i början av januari efter att anhöriga till en handikappad kvinna tagit honom på bar gärning.

Förra veckan släpptes han ur häktet. Misstankarna mot honom rubricerades då som övergrepp mot person i beroendeställning.

Nu upprörs mannens yrkeskollegor över att han fortsätter köra taxi – i Gävle.

Svenska taxiförbundets ordförande Lennart Hamnered anser att taxibranschens rykte kan skadas av den misstänkte föraren.

– Ur branschperspektiv är det inte bra att han är ute på gatorna. Jag hade önskat att han tog en time out.

Det är endast Transportstyrelsen som kan dra in en förarlegitimation. Branschen som sådan har enligt Lennart Hamnered inga verktyg mot förare som kör på egen hand.

– Taxibolag som stänger av förare innan rättegång rör sig i en gråzon med svåra avvägningar. Enligt lagen är man oskyldig tills man döms, men är misstankarna och brottet grovt händer det att taxibolag och bokningscentraler stänger av förare, säger han.

Förbundet granskar just nu samtliga indragningar av taxilegitimation under förra året. Hittills är resultatet oroväckande.

– Det går minst två månader från fällande dom till att taxilegitimationen dras in. I en del fall har det tagit upp till 8-9 månader innan den dömdes legitimation har återkallats.

Lennart Hamnered ser mycket allvarligt på det hela.

– Det innebär att dömda vålds- och sexförbrytare kan fortsätta köra taxi lång tid efter att de funnits skyldiga. I en bransch som lever på att kunderna ska känna sig trygga är det förödande.

Så det finns en risk att Söderhamnschauffören kan fortsätta köra taxi även om han fälls?

– Ja, om vi ska se till hur det varit tidigare.

Mer läsning

Annons