Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har ett hem på 18 kvadrat: "Ekobyar är i grunden en bra idé"

/
  • Det lilla huset som är under uppbyggnad. Dörren köpte Stefan på nätet och målade sedan de färgglada fälten på den tillsammans med sin dotter Elvira.
  • – Det här har blivit som ett vardagsrum i naturen, säger Stefan, där han sitter vid det gamla bordet som står på ett symaskinsunderrede, och intar morgonkaffet.
  • Kaffet kokas över öppen eld.
  • Dottern Elvira bor i Stockholm men hälsar på hos pappa en helg.
  • Dasset byggdes innan stugan. Här finns också en diskplats.
  • Från tomten har Stefan och Elvira en fin utsikt över den lilla sjön.

Vid Växhuset i Mobodarne utanför Söderhamn börjar en liten ekoby långsamt växa upp. På en av tomterna har Stefan Lundgren byggt sig en liten stuga.
– Tanken är att bo i den medan jag bygger ett större hus, men nu känns det som att jag kommer vara nöjd med det lilla huset ett tag. Jag har ingen brådska.

Annons

Stefan Lundgren växte upp i Trönö, men har i 20 år jobbat i Kiruna. Nu vill han neråt igen.

– Jag ville söka mig hemåt. Jag har tittat efter tomter och gamla gårdar. Men i bakhuvudet har jag tänkt på ekobyar, det är i grunden en bra idé.

Läs även: Palmpers vill bygga ekoby i Mobodarne

Och ute i Mobodarne, vid Växhuset, hade Ralf och Sonja Palmpers styckat av fyra tomter. Det blev ett köp för Stefan.

– Det finns ekobyar där precis allt ska vara gemensamt. Jag tilltalades av att ha min egen tomt där jag bestämmer över mitt eget.

Det är ungefär ett år sen han köpte tomten.

– Då stod det bara björkar här. När jag kom hit högg jag ner 20 björkar och gjorde en kåta, som jag sen bodde i när jag började bygga mitt hus, säger Stefan.

Han har inte byggt hus förr, men renoverat en del, och hade en relativt klar tanke i huvudet över hur huset skulle se ut.

Det är på 18 kvadratmeter, plus ett sovloft.

– Tanken har hela tiden varit att jobba med återvunnet material, och bygget utvecklas utifrån det material jag har. Jag har köpt och fått grejer av kompisar. Och jag vill använda mig av naturliga bygglösningar, så jag har lokalsågat virke, och isoleringen blir svenskodlad hampa. Det blir relativt dyrt, men det är ett så litet hus att det funkar.

Meningen är alltså att han på sikt ska bygga ett större hus, på omkring 80–90 kvadratmeter, och kanske då ett så kallat halmhus.

– Tanken är att bli kvar här permanent.

I ekobyn ska man ha en del gemensam djurhållning: 30 ankor ska gå på den gemensamma marken nedanför Stefans tomt, och bin planeras också.

I Kiruna jobbade Stefan med vildmarksliv och turism, slädhundar och matlagning.

– När jag var 27–28 år packade jag mina sex slädhundar och mitt bohag och drog till Kiruna, det var friluftslivet som lockade. Och under långa tider har jag bott väldigt spartanskt där också.

Målet är att kunna jobba lite mindre, men med det han verkligen tycker om.

– Jag hoppas på att kunna jobba mer med mat, kanske förädling.

Miljöfrågor har alltid varit viktiga för Stefan.

– I perioder har jag varit arg på världen och nog tjatat hål i huvudet på folk. Men sen har jag insett att den förändring man vill se, får man göra själv. Och att vara med och bygga ett bra lokalsamhälle är ett sätt att göra något. Enstaka eremiter kan inte förändra världen, men hela samhällen kan.

Läs även: Växhuset guld värt

Mer läsning

Annons