Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är Söderhamnstomten med stamkunder i 25 år

/
  • Så här såg det ut i söndags när Pär
  • Tomten Pär
  • Säg den sexåring som inte gillar julen, Pär Regnell och systern Anna klädde ut sig till tomtar julen 1986.
  • Tomten Pär
  • En vanlig syn på julafton. Tomten frågar om det finns några snälla barn...

År efter år är tomten kvar, men barnen lämnas utan svar.
Men om du raderna här kan läsa, lämnas du inte med lång näsa.
Säg vem som bakom masken är, kan det möjligtvis vara Pär?

Annons

Finns det några snälla barn här?

Är det någon som kan den repliken så är det Pär "Reggan" Regnell. I år är det 25:e året i rad som han åker runt och tomtar.

– Jag älskar julen tack vare farmor. Hon tog med mig ut i tomteskogen och jag trodde länge på tomten, det är nästan så att jag gör det än, säger Pär Regnell.

Läs mer: Här är sista minuten-klapparna som räddar dig i julstressen

Tomtandet började efter en fotbollsresa till Öland i början på 1990-talet. Tränaren Håkan Stenberg hade sina barn med sig och såg hur bra Pär tog hand om dem.

– När julen närmade sig så tänkte jag att Pär nog skulle passa som tomte, säger han.

Och att det blev en succé står klart. Stenbergsfamiljen hör fortfarande till stamkunderna på julafton. För dem är det speciellt att ha samma tomte varje år, tycker Håkan.

– Ett år fick barnen lämna sina nappar till tomten. Efter det hade han dem runt halsen i flera år, det är minnesvärt. En fördel är också att jag inte behöver köpa några kvällstidningar.

En normal jul för Pär börjar med tomtande vid lunchtid, sen besöker han uppemot 25 familjer fram till åttatiden på kvällen.

– Men i år blir det några färre, jag har fått en liten pojke som heter Wilmer att vara hemma med. Det blir lite av ett mellanår, men stamkunderna måste jag till, säger Pär och fortsätter:

– Jag kan ju inte vara utan det helt. Barnen måste ha en tomte och jag mår bra själv av det också.

Tomtandet sen 10-årsåldern har fått familjen att anpassa sitt eget julfirande.

– Mamma började fira med oss den 23:e så att jag skulle hinna med så många som möjligt på julafton. Nu vet alla att tomten firar jul dagen före julafton, säger Pär och skrattar.

Hur ser ett typiskt tomtande ut för dig?

– Jag smyger runt kåken för att höja stämningen, det är kul att showa lite. Man måste ha glimten i ögat. Jag brukar ramla lite i snödrivor och toka mig lite, tomten är lite tokig, säger Pär.

I år blir det inget lattjande i snödrivor, men det ska nog gå bra ändå, tror Pär.

Läs mer: Årets julafton en grå historia

– När jag går in blir vissa barn rädda och glada samtidigt, men det brukar gå över. Det gäller att vara försiktig, barnen måste få veta att tomten är snäll.

Har du några tips till andra tomtar?

– Man ska ha mask, inte nåt lösskägg. Och när barnen undrar över masken så säger jag bara att jag är så ful och rynkig i ansiktet, för tomten är ju så gammal. Jag har till och med en rånarluva under så att ingen ska känna igen mig, annars är det alltid nån som ser nåt, barnen letar glipor, så det gäller att vara förberedd.

Julafton är alltid intensiv för Pär – och svettig.

– Det brukar bli lite varmt, man blir dyngsur. Jag har en kudde på magen, den väger 500 gram när jag börjar tomta och 20 kilo framåt kvällen, säger han.

Det blir färre tomtningar i år, men Pär har redan tjuvstartat. Vid Skridskokuls avslutning på Hällåsen tjuvtomtade han för 48 barn. Sponsorer skänkte godis och en egen insamling gav 2 510 kronor.

– Jag köpte godis för 500, de 2 000 som blev över ger jag till Brobergs ungdomsverksamhet. Bandy och julen är livet, och tomten håller på Broberg, säger Pär glatt.

Hur länge kommer du att fortsätta tomta?

– Jag kommer nog att fortsätta hela livet, men jag har dragit ner lite. Andra tomtar får ta över.

Läs också: Därför heter motorcykeln Örn örn

Mer läsning

Annons