Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnbolag inför rätta för kreosotmiss

Kreosotstolpar lagrades för länge och i för stor volym vid Orrskärshamnen. Men hamnbolaget tar inte på sig ansvaret.

Annons

Våren 2008 kontaktade Ljusnebor kommunen och klagade på kreosotlukt. Några månader senare kom klagomål från Stenbergaskolan där personal berättade att lukten också orsakade retning i halsen.

När kommunen kontrollerade saken fick man veta att det kunde bero på en för stor lagermängd och lång lagringstid av kreosotstolpar i Orrskärshamnen.

Under torsdagen ställdes Söderhamns stuveri och hamn inför Hudiksvalls tingsrätt för otillåten miljöverksamhet och försvårande av miljökontroll. Åklagaren anser att felen ska kosta företaget 300 000 kronor i en så kallad företagsbot.

Stolparna kom från Rundvirke Poles som tillverkar telefon- och kraftledningsstolpar som behandlas med kreosotolja. I oljan bildas naftalen och det är det som avdunstar och kan lukta. Naftalen är både miljöfarligt och hälsoskadligt.

Anledningen till lagringen var problem med en stor stolpleverans som skulle till Grekland. I stället blev den kvar i hamnen i december 2007:

– Helt utan förvarning refuserar kunden hela leveransen, sade advokat Anders Lorentzon inför rätten.

Tommy Eriksson, vd för Söderhamns stuveri och hamn, berättade att han inte kände till problemen med stolparna som inte kom iväg. Han framhöll att Rundvirke Poles själva skötte allt som hade med kreosotstolparna att göra, utom själva lyftet från kaj till båt.

– Jag förutsätter ju att de tar sitt ansvar, sade Tommy Eriksson. Det är de som har kontrollen över verksamheten.

Efter inspektionen utfärdade kommunen ett föreläggande som bland annat gick ut på att kreosotvirket skulle minska i volym. Efter det kördes också stolparna bort.

Läs mer om rättegången i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons