Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland kan få testa virtuell saluhall för försäljning av lokalproducerad mat

/
  • Många var intresserade av vad Albin Ponnert hade att säga och diskussionerna verkade aldrig vilja ta slut.
  • Albin Ponnert från Hela Sverige ska leva.

Tänk dig en virtuell saluhall där kunder och lokala matproducenter kan mötas och handla av varandra utan mellanhänder. Det är vad Albin Ponnert, från Hela Sverige ska leva, håller på att skapa. Nyligen var han i Söderhamn för att höra om intresset finns i Hälsingland.

Annons

Det är säkert 25 grader i lokalen på Stenbacken i Söderhamn. Runt ett långt bord sitter ett tjugotal personer och lyssnar och diskuterar. Det handlar om småskalig lokal matproduktion och Albin Ponnert berättar engagerat om den förstudie han just nu håller på med. Studien stöds av innovationsmyndigheten Vinnova.

– Det vi gjort nu i några månader är att turnera runt i Sverige i en workshopturné. Vi har lyssnat in behoven hos både konsumenter och producenter för att kunna handla lokalproducerad mat direkt med varandra utan mellanhänder, säger Albin Ponnert.

I rummet sitter konsumenter och blivande och nuvarande producenter. Intresset verkar vara stort för en gemensam plattform där kunder och producenter kan mötas.

– Jag är här eftersom jag tror att småskaligt jordbruk är viktigt för att vi ska kunna ta oss in i framtiden och vara beredda på att ställa om landet till ett hållbart land. Det är en dröm som jag och min flickvän har att en dag kunna driva ett småskaligt jordbruk, säger Andreas Valsberg som åkt hit från Järvsö.

I Skåne har man redan kommit i gång och testa Bygdens saluhall, som hemsidan heter. Albin Ponnert visar hur den fungerar.

– Här heter den Bygdens saluhall Billinge, men den skulle lika gärna kunna heta Bygdens saluhall Järvsö. Här ser du vilka gårdar som finns med och så kan du gå in och klicka på dem och se vilka produkter de har, säger han och pekar på skärmen.

Om intresset är tillräckligt stort tror Albin Ponnert att man kan komma i gång att testa i Hälsingland redan till hösten.

– Jag ser inga hinder för att det inte skulle kunna testas här om bara viljan finns. Konsumenter ska kunna gå in och beställa och boka saker. Sedan organiseras det lokalt med gemensam utlämningsplats där folk kan plocka upp sina varor, säger han.

Med runt bordet sitter Mikael Vallström som är forskare på CFL. Han jobbar mycket med hållbar utveckling och är med i Södra Norrland Omställnings Centrum som även de håller på med en Vinnovastödd förstudie. Han säger att det finns många beröringspunkter mellan studierna och att han gärna vill få i gång detta i Söderhamn.

– Hållbar utveckling handlar mycket om livsmedel och det finns ingen riktig organisation för det egentligen. Vi har en väldigt låg självförsörjningsgrad och det finns ett stort behov och intresse för närproducerade livsmedel, men det finns inga lösningar för att få snurr på det. Det här skulle kunna vara en lösning, säger han

Mer läsning