Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällde bensin på kvinna och hotade med tändare – tingsrättens dom: 10 månaders fängelse

Mannen som i oktober attackerade en kvinna med bensin i centrala Söderhamn döms till tio månaders fängelse för grovt olaga hot.

Annons

Det var på morgonen den 8 oktober som en ung Söderhamnskvinna ringde polisen och bad om hjälp. Hon berättade att en manlig bekant i 25-årsåldern hade hällt bensin över henne och sedan hållit en tändare mot henne.

Läs mer: "Han ska dömas till fängelse"

Under rättegången i tingssalen i Söderhamn nekade mannen till brott. Han uppgav att han skulle slänga bensindunken och att det då råkade stänka ut bensin. Han hävdade att han inte hade hållit i någon tändare.

Åklagaren yrkade i första hand att mannen skulle dömas för försök till mord. I andra hand försök till grov misshandel och i sista hand grovt olaga hot.

Tingsrätten anser att det inte kan styrkas att mannen haft uppsåt att döda eller skada kvinnan utan dömer honom till tio månaders fängelse för grovt olaga hot.

Med hänsyn till mannens uttalanden och hans handlingar finns det emellertid inte något som helst tvivel om att han hade uppsåt att skrämma och hota henne, menar tingsrätten.

Tingrättens skriver i domen att karaktären av hotet var ytterst akut och att brottet därför ska bedömas som grovt.

Läs mer: Misstänkt för bensinattack inte allvarligt psykiskt sjuk

Den åtalade mannen har missbrukat droger i många år och är tidigare dömd för brott. Under rättegången har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han kan dömas till fängelse för sitt brott.

Den misstänkte mannen har suttit frihetsberövad sedan händelsen och på grund av risk för ny brottslighet bestämde tingsrätten att han ska vara kvar i häkte till dess att domen vunnit laga kraft.

Läs mer: Polisvittne berättade om skräcken i kvinnans ansikte

Läs mer: Polisen hittade en bensindunk på platsen

Mer läsning

Annons