Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

/

... Joakim Svenheden, uppväxt i Söderhamn, som var konsertmästare när kronprinsessan gifte sig.

Annons

– Jag jobbar som förste konsertmästare i kungliga filharmonikerna. Det var naturligt att vi gjorde festkonserten på fredagen och på lördagen spelade jag vigseln med filharmonikerna i en mindre grupp. Det var stämningsfullt.

Kungliga filharmonikerna får naturligtvis stora uppdrag, kändes det här ändå speciellt?

– Vare sig man är rojalist eller inte så är det en stor händelse både internationellt och nationellt. Man ska väl egentligen bara dra nytta av det. Vi spelade ju också brudvalsen på natten, lite trötta, kvart över tolv, halv ett, i Vita havet. Vi stod på en läktare och spelade lite wienervals, Evert Taube och sånt.

Lyckades Daniel dansa kronan av Victoria?

– De hade nog övat bra. Det är naturligtvis en jättestor press att dansa i direktsändning. Det har ju varit ett väldigt personligt bröllop. Daniels tal, inte minst visar att han verkar vara en väldigt gedigen person.

– För egen personlig del tycker jag det var kul att få vara med, se dem på nära håll, prata lite med dem och det är ju trevligt.

Hur mycket lade sig hovet i musiken?

– Nja, det har nog diskuterats fram mellan flera parter. Hovet har kanske inte i alla lägen den musikaliska sakkunskapen. Det är nog mera så att de kanske kan få några förslag att välja mellan.

Är det någon musik som måste vara med i ett kungligt bröllop?

– Jag vet inte vad som är kutym i såna här sammanhang men det var ju storslaget på många sätt. Det var ett beställningsverk av Karin Renqvist som heter Hymn. Benny Andersson hade också skrivit en låt för Orsa spelmän, liten orkester och kör. Det var fint, tycker jag.

Vad gör nu härnäst, kommer du till Söderhamn?

– Direkt efter midsommar är det en kammarmusikfestival i Saxå i Carl-Jan Grankvists hem. Direkt efter det spelar vi Mosart i Mo kyrka den 5 juli. Sedan ska jag ha ledigt. Det har varit oerhört mycket arbete med bröllopet, enormt långa dagar.

Mer läsning

Annons