Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränspolisens agerande kritiseras

/
  • Dijana Miserajs böcker och kläder ligger kvar i en påse i kapprummet på Norrtullsskolan.Foto: Hans-Åke Sandberg

I fredags avvisades två asylsökande barnfamiljer från Söderhamn. Sexåriga Dijana var en av totalt nio som fördes bort av gränspolisen. Nu riktas hård kritik mot polisens förfarande vid avvisningen.

– Två familjer avvisades på ett mycket bryskt sätt, säger specialpedagog Laila Lindberg.

Annons

Dijanas familj sov fortfarande när åtta gränspoliser stormade in i lägenheten på Norrberget under förra fredagens morgon. Dijanas mamma Shehrije svimmade av chocken och fyra poliser fick bära henne till bilen. Polisen körde familjen till Flygstaden i fyra olika bilar. Där väntade ett plan på att ta de två familjerna till Kosovos huvudstad Pristina. De enda pengar familjen fick med sig var 100 kronor i taxipengar som polisen gav dem. Uppgifterna kommer via sms från Dijanas mamma Shehrije till Laila Lindberg.

Cecilia Söderman har sedan 2008 haft mycket kontakt med Dijana förstår att de måste föras ut ur Sverige efter avvisningsbeskedet, men efterfrågar humanism i verkställandet:

– Man undrar var barnperspektivet finns. De har kommit från krig, introducerats i svenska samhället i tre år, för att sen ryckas upp från allt. Varför måste man vara så fruktansvärt brutal mot en familj som har det svårt?

Stefan Unger, biträdande chef för gränspolisen i Gävleborg, har förståelse för att folk blir upprörda, men säger att gränspolisen bara verkställer Migrationsverkets beslut, men säger att polisen har ett regelverk att rätta sig efter i sådana frågor som rör just avvisning av barnfamiljer, bland annat polislagen och FN:s barnkonvention.

– Jag kan garantera att vi försöker lösa det på bästa möjliga sätt.

Unger tycker att det är en självklarhet att man ska få tid att packa ner sina saker. Enligt hans uppgifter fick familjen tid att göra det i fredags.

Specialpedagogen Laila Lindberg har i 15 år hjälpt asylsökande barn.

– Det kan inte vara rätt att först ta emot flyktingar, erbjuda bostad, skola, vård och annat livsnödvändigt, för att sedan skicka iväg dem.

Mer läsning

Annons