Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränsen nådd för Vågbroföräldrar – anmäler kommunen till Skolinspektionen: "Vi får absolut inget gehör"

/
  • Föräldrarådet på Vågbroskolan är rejält kritisk till situationen på skolan. Nu anmäls kommunen till Skolinspektionen och rådet kallar till möte för att får svar och gehör.

Slitet, mat som tar slut, usel tillgång till datorer, stor omsättning bland lärare men framför allt – fullt. Det kokar i föräldrarådet på Vågbroskolan som är kritisk till skolsituationen och anmäler kommunen till Skolinspektionen.
Dessutom kallar man till ett möte med föräldrar, tjänstemän och politiker.
– Vi är helt bortprioriterade, nu får det räcka, säger föräldern Victoria Karlsson.

Annons

I föräldrarådet finns en eller två föräldrar ur varje klass, från förskola upp till högstadiet. När de slår sig ned i det som är skolans kafeteria kommer synpunkter och dåliga erfarenheter från alla håll. Någon berättar om sex scheman hittills bara under det här läsåret, en annan om hur de inte ens fått någon klasslista då in- och utflyttningen i klassen varit så hög.

Men det föräldrarna framför allt är kritisk mot är att skolan är full. Följderna blir bland annat långa köer till en underdimensionerad matsal där barnen sällan kan ta mer mat eller helt blir utan, barn som klagar över huvudvärk, trötthet och stress, avsaknad av lugna platser och studiero. Nu används korridorer och grupprum för lektioner, säger föräldrarna. Även fritids lokaler på tredje våningen sågas.

– Det saknas helt enkelt klassrum. Alla utrymmen används redan. Ett skyddsrum källaren används som lektionssal och bibliotek. Det är en skrämmande situation, allt bygger på att en klass är ute, säger Torbjörn Andersson.

Läs också:"Vi gör allt vi kan för att lösa situationen"

Skolans tillgång till datorer är en annan sak som upprör. De klasser som jobbar med metoden att "skriva sig till läsning" har svår att lyckas när 40 datorer ska räcka till hundratals elever.

– Datorerna är så gamla att jag har sett hur de använts som dörrstopp, säger Victoria Karlsson.

Föräldrarådet har flera gånger framfört sin kritik om utrymmesbrist och andra punkter till rektorn John Hjalmarsson, som meddelat att han skickat kritiken vidare uppåt, men utan märkbara resultat, säger föräldrarna. De är rejält irriterade över att inget händer.

– Vi har fått besked om att det ska vara stopp för nya elever, men på nästa föräldraråd har vi fått veta att det kommer ännu fler. Alla körs över och det är inte bra för någon. Vi får absolut inget gehör, säger Victoria Karlsson.

Föräldrarådet säger att de tror på skolan, men att det inte känns något vidare att skicka dit barnen med dagens förutsättningar. Slutbetygen för årskurs 9 2014/2015 visar att Vågbroskolans elever gör bra resultat jämfört med kommunens andra högstadieskolor. Det här ligger skolan i fatet, menar föräldrarådet, som känner sig rejält bortprioriterade.

– De ser att vi gör bra resultat, då behöver det inte rustas upp, det funkar ju ändå, säger Malin Flink.

Ett bevis för att föräldrarådet tröttnat är att de nu tänker anmäla Söderhamns kommun till Skolinspektionen, där kommunen redan dras med ett vitesföreläggande på 600 000 kronor gällande just Vågbroskolan. Anmälan gäller bland annat lokalbrist, tillgång på datorer, brandsäkerhet och övrig arbetsmiljö. Föräldrarådet planerar också kalla övriga föräldrar, politiker och tjänstemän till ett möte den 15 mars.

– För att få svar och visa att vi finns. Det handlar inte om att måla om, det här är riktiga problem. Vi kommer att strida för att det ska bli bättre och vi ger oss inte, säger Victoria Karlsson.

Mer läsning

Annons