Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannsamverkan ska stoppa tjuven

/
  • Per Yngve Velander kommer snart att kunna dela ut skyltar om grannsamverkan till boende i området Nymåla i Stugsund. Där har flera villaägare visat intresse för att organisera sig i kampen mot inbrottstjuvarna.

Det närmar sig juletid, och många planerar att resa bort.
Att lämna sitt hus tomt innebär en ökad risk för att drabbas av inbrott.

Annons

Hittills under 2011 har 42 inbrott i villa eller lägenhet i Söderhamns kommun anmälts, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Under november har bland annat tre inbrott skett i Vallvik och ett i Marmaverken. Enligt polisen har tillvägagångssättet varit ungefär det samma vid samtliga tillfällen. Tjuven har tagit sig in genom en altandörr eller ett fönster på baksidan.

Polisen har ännu inte kunnat binda någon gärningsman vid brotten, men det betyder inte att det inte jobbas hårt med just villainbrott. Man ser allvarligt på händelserna och arbetar nu med att öka användandet av ett enkelt men effektivt verktyg i kampen mot inbrottstjuvarna - grannsamverkan.

Det är något som funnits länge, berättar Per Yngve Velander vid polisen i Söderhamn. Men här i kommunen har det ännu inte slagit igenom.

Polisen i Söderhamn undersöker nu om det finns något intresse bland villaägare att dra igång en satsning på grannsamverkan.

Principen är att man hjälps åt med att hålla koll på varandras hus. Villaområdet delas upp i grupper om ungefär tio fastigheter. Varje grupp har en kontaktperson som i sin tur är den som har kontakt med polisen om det händer något speciellt, eller som kan bli kontaktad om polisen vill nå ut till villaägarna i just det området.

- Jag kan informera om hur det ser ut, om det är något på gång. Sedan tar villaägarna hand om varandra, om en granne åker bort så säger man till kontaktpersonen först så att den vet att man kommer att vara borta, säger Per Yngve Velander.

I nuläget är det inget område i Söderhamn som har den här organiserade formen av grannsamverkan, men ett visst intresse har visats från Nymåla. Nu hoppas man att fler vill haka på.

- Vi hoppas att det blir ringar på vattnet, säger Per Yngve Velander.

Mer läsning

Annons