Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graffiti som tänjer på gränser

/
  • Underhund är gjord av Rasmus Jäderström och hans vänner Simon Larsson och Joel Karismaa.
  • Utställningen är en del av den kommande hiphopfesten Åttatvåsex i Söderhamn.
  • Rasmus Jäderström är en av nio personer i det ett år gamla kollektivet Tenth Crew.
  • Fabriksmonstret försöker visa människans beroende av att äga.

Graffiti brukar inte uppmuntras på stadens väggar, men på Söderhamns bibliotek har de ramats in. Som en del av den kommande hihopfesten Åttatvåsex hänger nu det kreativa kollektivet Tenth Crew's utställning Underhund på biblioteket.

Annons

Tavlorna är målade av Rasmus Jäderström, Simon Larsson och Joel Karismaa, som är 3 av 9 personer i det kreativa kollektivet Tenth Crew från Gävle. Kollektivet sysslar med konst, musik och film och de vill sudda ut gränserna mellan konstformerna.

– Tidigare har vi hängt bilder under kollektivets spelningar och vi brukar måla medan musikerna spelar så att vi influeras av varandra, säger Rasmus Jäderström som kommit till Söderhamns bibliotek.

Det var tack vare en av musikerna i kollektivet, Pontus Jansson, som utställningen kunde hänga där. Han är med och håller i hiphopfesten Åttatvåsex i september på Söderhamns teater, och därigenom etablerades kontakten med biblioteket.

Utställningen hänger fram till mitten av augusti och heter Underhund, som är en försvenskning av uttrycket Underdog från hiphopkulturen.

– Det är ett uttryck som känns lite mystiskt och som antyder en subkultur. Att komma underifrån, säger Rasmus Jäderström.

Han pratar om olika nivåer och vilka som har makt i samhället.

– Jag vill måla hur jag ser samhället. Att alla har olika vinklar och fokus på livet, säger han.

Hans svartvita bild av ett fabriksmonster är ett exempel på det.

– Den är ett försök till att beskriva människans beroende av att äga, säger han precis innan en man med rullator går förbi och gör tummen upp åt de kontrastrika alstren.

– Det är en väldigt bra vägg att hänga på. Så här intill bibliotekets kafé kan människor ta sig tid att titta. Vi vill att folk ska reagera på våra bilder, de får hellre bli arg än bara oberörda gå förbi. Men vi gör inte det här för att provocera, helst vill vi ju att besökarna ska bli glada av att se det här, säger Rasmus Jäderström.

Mer läsning

Annons