Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golvläggare med världen som arbetsplats

/
  • Byggaren Anders Andersson, 46 år, i Florhed får åka världen över i sitt arbete med att montera tekniska golv och jordbävningssäkra golv från Bergvik Flooring.
  • Två av Anders tillfälliga kollegor.
  • Installationsgolven från Bergvik Flooring är som ett stålskelett som sedan täcks med golvplattor. Foto: Privat

Ena veckan monterar han fönster i Holmsveden – en annan åker han till Uzbekistan och handleder golvläggare.

Anders Anderssons vardag som byggnadsarbetare är ingen tradig historia.

Annons

Anders Andersson har arbetat som byggare sedan han gick ut skolan. Numera driver han en egen byggfirma och på hemmaplan jobbar han mycket tillsammans med sin bror som också är egen företagare.

Men de senaste åren har uppdragen förändrats en hel del. Det började med att Anders anlitades av Bergvik Flooring för ett jobb i Aitik koppargruva utanför Gällivare. Samarbetet med golvföretaget fortsatte och förde honom allt längre ut i världen.

Bergvik Flooring tillverkar tekniska golv och jordbävningsmekanik. Anders hyrs in för att på plats lära ut hur golven ska monteras eller ibland vara den som själv utför jobbet.

Första resan gick till Irland och nästa till Rwanda. Under våren och sommaren i år har Anders varit i Bulgarien i tre veckor och till Manchester vid tre tillfällen. Det senaste jobbuppdraget hade han i Uzbekistan – ett land inte många medelsvenssons besökt. Eller haft besök ifrån.

- Invånarna får inte resa ut ur Uzbekistan om de inte har fått en inbjudan från någon i ett annat land. När jag skulle flyga hem fick jag visa passet sex gånger på flygplatsen.

Trots de politiska svårigheterna fick Anders ett gott intryck av Uzbekistan och människorna.

- Jag får uppleva något nytt på de här resorna och träffa nya människor. Jag träffade mycket trevligt folk i Uzbekistan, men jag hann inte se mycket av landet eftersom vi jobbade hela tiden.

Han var i huvudstaden Tasjkent och arbetade med att montera jordbävningsstativ på ett företag i telecombranschen tillsammans med en grupp uzbeker.

- Om man jämför med Sverige har byggnadsarbetare här hög status. I många av de länderna jag besökt är det ett lågstatusarbete. Men de jag träffade i Uzbekistan verkade ha det ganska bra i alla fall.

Valutan i landet är uzbekistansk som. Dollarn är eftertraktad. Vid laglig växling får man 1700 som för en amerikansk dollar, men växlar man svart är värdet 2300 som.

- Vi var sex personer som åt middag en gång och det kostade omkring 100 000 som. En burk Heiniken kostade 8400 som.

Mer läsning

Annons