Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gode män en bristvara

/
  • Lars Kullberg, god man sedan ett år, har ett stort engagemang i sitt uppdrag. - Jag var intresserad av att hjälpa till och man känner att man behövs, säger han.

Många nya gode män kommer till, men många fler behövs, konstaterar överförmyndare Lisbeth Carlsson som fick in ett 50-tal nya ärenden i år. I Söderhamn finns 216 gode män.

Annons

Ett 25-tal både nyblivna och alldeles nya gode män hade infunnit sig till onsdagskvällens utbildning på CFL, Centrum för flexibelt lärande.

Överförmyndare Lisbeth Carlsson kunde konstatera att många anmält intresse för att bli god man, men att de behöver bli fler än de 216 som finns i Söderhamn i dag. Antalet nya ärenden bara i år är 50, så de gode männen är fortfarande en "bristvara" som Lisbeth uttrycker det.

En ny kategori med rätt till god man är de ensamkommande barnen:

- Vi har fått 29 nya ärenden i år. Vi har ett dussintal gode män som går in tills barnen fått uppehållstillstånd och en vårdnadshavare, säger Lisbeth Carlsson.

Det är mycket att tänka på för den som åtar sig uppdraget som god man – och arvodet är inte fett: 6 500 kronor per år, plus ersättning för utlägg.

Men det är inte pengarna som räknas. Känslan av att göra en värdefull insats väger tyngre:

- Jag var intresserad av att hjälpa till. Jag har två huvudmän och visst är det rätt mycket jobb. Men det är intressant och det är tacksamt, man känner att man behövs, sa Lars Kullberg, som varit god man ett år.

Det är tingsrätten som förordnar god man. Därefter följer utbildning i överförmyndarens regi. Söderhamn har en lokal god man-förening: Ugglan, vars representant Mia Forsgren passade på att informera i en paus i utbildningen.

Mer läsning

Annons