Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnabbigt fullmäktigemöte

Sju ärenden på 30 minuter – och en liten debatt om nyttan av att samverka kommuner emellan.
Och det var Hans Sundgren (M) som ifrågasatte ett samverkansavtal – samt levererade en motion om att hoppa av Hälsingerådet.

Annons

Ärende nummer tre handlade om huruvida Söderhamn, Bollnäs och Ovanåker ska samverka inom områdena serveringstillstånd enligt alkohollagen, tillsyn enligt tobakslagen och tillsyn enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel – med ett tillägg från Bertil Enström (S) som önskar att lokal service skall tillhandahållas i Söderhamn.

Två handläggare ska jobba med tillsynen, och det blir en merkostnad för Söderhamns del på 300 000 kronor.

– I grunden är vi positiva till samverkan, men här verkar det som om man letat för att hitta något att samverka om. Dyrare blir det och vi tycker att det borde finnas en backup bland kommunens 2 300 anställda som kan sköta det här. Vi yrkar på avslag! sa Hans Sundgren (M).

Kommunalrådet Eva Tjernström kände sig manad att bemöta kritiken.

– Det kan tyckas att det är smått. Men samverkan mellan kommuner är svårt och det kräver ett ömsesidigt förtroende. Då är det bra att börja i det lilla. Dessutom behövs en speciell kompetens för att sköta det här och det får vi nu, sa hon.

Hans Sundgren var inte imponera, och hänvisade sin motion, där han tycker att Söderhamn ska lämna Hälsingerådet på grund av bristen på relevanta ärenden och representativ demokrati.

Eva Tjernström påminde om att Hälsingerådet inte är något beslutande organ.

– Sex små hälsingekommuner måste samverka, sa Lennart Olsson och gav sitt stöd till det aktuella samverkansavtalet.

Sedan sa fullmäktige ja till avtalet. Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

Och ett segdraget ärende avslutades denna kväll. Nu är det klart att bygg- och miljönämnden får en egen förvaltning vid halvårsskiftet. Avdelningen, som hittills har tillhört kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen får med sig 8,8 miljoner kronor från KUS budget.

Mer läsning

Annons