Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ger perspektiv på vad man har"

/
  • Jones Benaouda håller i gång med familjen som vanligt, trots fastan.
  • Söderhamnsbördige Jones Benouda är inne på sin andra av ramadan.

Första veckan av ramadan har gått. Religionsbundet eller inte, tycker Jones Benaouda att det ger perspektiv.
– När man faktiskt saknar något så viktigt inser man hur glad man är över det man har, säger han.

Annons

Inom de allra flesta religioner förekommer olika typer av fasteperioder. Förra veckan inleddes den muslimska fastemånaden, ramadan. Tidsperioden för ramadan varierar från år till år, men infaller 2015 i samband med sommarvärmens intåg. För Jones Benaouda från Söderhamn har första veckan som vanligt varit extra tuff. Mellan soluppgång och solnedgång varken äter eller dricker han.

– Det är kämpigt. Man orkar inte lika mycket och tappar under hela perioden rätt mycket muskelmassa, berättar han.

När tidningen träffar Jones Benaouda är han på en snabb hemvisit från Stockholm. Tillsammans med frun Iris och barnen gör de ett stopp på Kuliversum för. För honom har det varit valbart om, och hur mycket eller lite han vill fasta. Han kör på strikt, men klarar sig ändå bra. Det gäller att ställa om både kropp och sinne.

– Kroppen anpassar sig rätt snabbt. Men när hela familjen ska sitta ned och äta en måltid, då gäller det att ha disciplin, säger han och ler.

Det har hela tiden varit viktigt att inte avhållsamheten ska påverka familj eller jobb negativt.

– Även om jag väljer att avstå maten betyder inte det att jag inte hjälper till med matlagningen åt familjen till exempel. Man slutar ju inte vara förälder, säger han.

I stället för att äta samtidigt som sambon brukar han passa på att hålla i gång med barnen. På ett sätt är det därför nästan underlättande, berättar Iris Onelius. Men visst märker hon av den psykiska påfrestningen, och hon försöker ändå tänka till ett extra varv för Jones skull.

– Man ser väl inte direkt till att duka upp med hans favoritmat, säger Iris Onelius och skrattar.

Dagarna är långa. Och när mörkret faller brukar Jones Benaouda börja med att äta något sött, för att inte chocka kroppen.

– Det kan till exempel bli lite dadlar och något glas mjölk till, för att få i gång magen. Sedan kan man äta vilken vanligt maträtt som helst, berättar han.

Varken efter solnedgång eller avslutad ramadan blir det någon festmåltid. Seden inom de allra flesta religioner med fasta är att det ska firas med en riktig matfest efteråt.

– Men vi är inte så traditionella, det kommer bara bli att återgå till det normala, säger Jones Benaouda och skrattar.

Visserligen längtar han efter normala middagstider, men att sedan få frossa är inte målet. Jones Benaouda har insett ett större syfte med ramadan - och det anser han inte vara religionsbundet.

– Genom att avstå från allt det självklara och moderna lär man sig verkligen att uppskatta livet mer. Hur mycket vi faktiskt har, säger han.

Fastan ger perspektiv. Det finns allt för många som fastar ofrivilligt, på grund av fattigdom, menar Jones på.

– Man kan ju vara på riktigt uselt humör annars av ingen anledning, och vem som helst kan ha dålig dag. Men det är sådana gånger man får tänka på varför man gör det här och hur illa det skulle ha kunnat vara, säger Jones Benaouda.

Mer läsning

Annons