Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemenskap på kollo

/

För första gången någonsin erbjöds några ungdomar att vistas på kollo i Kyrkbyn på höstlovet. En vecka med aktiviteter som bad, bowling och höstutflykter blandades med stunder med snack, sång och musik och massor av gemenskap.

Annons

Höstsolen skiner på den röda tegelbyggnaden och ute på gården vajar flaggan i vinden. Deltagarna på höstlovskollot har just ätit frukost och är redo för en ny dag i Kyrkbyn. Anna Bengtson och Savanna Lindgren Sköld kommer ner från trappan och möter upp. Det är kyligt i huset och vi går in i den stora sovsalen. Där har de flesta deltagare tillbringat natten för att lättare hålla värmen.

– Jag skrek rakt ut av glädje när jag hörde att det skulle bli kollo också på höstlovet. Jag ville verkligen åka, säger Anna.

Hon får medhåll av kompisen Savanna:

– Det bästa som finns är att åka på kollo. Det här är som ett andra hem, det är tryggt här.

Några grabbar skymtar, men de skyndar ut för att spela fotboll. Ytterligare några andra tjejer kommer till sovsalen och alla har positiva saker att säga om kollo.

– Det är stor gemenskap. Vi är måna om varandra, säger Lina Clahr.

Alla har liknande erfarenheter. I början pirrar det i magen och det kan vara mycket nytt. Men efter en stund brukar alla bli kompisar.

– Ledarna gör det himla bra, säger Hanna Ringman.

I över 90 år har det ordnats sommarkollo i Kyrkbyns barnkoloni. Nu är det första gången några ungdomar får chansen att vistas på kollo under höstlovet. Det tack vare eldsjälarna Oskar Nilsson och Filip Jifjäll Lantz. De och några fler ledare arbetar helt ideellt och pengar till mat, utflykter och resor har sponsrats av kyrkorna i Söderhamn, Sparbankstiftelsen och Söderhamns kommun.

– Vi har pratat om det här länge och nu föll bitarna på plats. Det känns roligt att ha kollo också på höstlovet, många saknar något roligt att göra, säger ledaren Oskar Nilsson.

Tjejerna funderar vad de skulle göra annars, om de inte hade tillbringat lovet på kollo.

– Jag hade säkert bara varit hemma och sovit, säger en tjej.

– Ja, och fipplat med mobilen, säger en annan.

De andra fnissar igenkännande. För just mobiltelefoner är förbjudna under veckan. Här ska man i stället prata med varandra, spela sällskapsspel och göra utflykter.

– Första dagen var det tomt utan mobil. Då kände jag efter flera gånger i fickan, men nu har jag vant mig och det är faktiskt skönt att inte ha någon telefon med mig, säger Tova Ohlson.

Ledarna Viking Nilsson, Vera Taimela och Filip Jifjäll Lantz kommer in i rummet. Några känner sig manade att gå ut och lira fotboll med de andra. En grupp vill hellre baka chokladbollar. På eftermiddagen planeras ett besök på äventyrsbadet i stan.

– Vi brukar ta dagen som den kommer, säger Oskar Nilsson.

På fredagen ska kollogänget skiljas för denna gång och innan dess ska en utflykt till Bocksjön hinnas med, en spökvandring avklaras och kanske att det blir – som kollotraditionen kräver – ett iskallt vattenkrig. Kolloveckan brukar gå fort och när fredagen kommer brukar det blir tårfyllda farväl.

– Här är det som att vara i en annan verklighet, det är en annan värld. Det är faktiskt lite skönt, säger Yasmine Enbom.

– Men jag kommer gråta floder när det är dags att ta farväl. Jag vill gärna åka på kollo fler gånger, säger Anna Bengtson.

Mer läsning

Annons