Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam plan för dammkatastrofer

/
  • Han Rohlin, Fortum och brandchef John-Erik Jansson informerade om dammbrott i Ljusne Folkets hus. Christina Lötberg, Margareta Hedström, Yngve Moberg och Sixten Forsberg var de enda som kom.

Risken för dammbrott i Ljusnan är försvinnande liten.
Men skulle det osannolika hända måste det finnas en plan.
Under måndagen fick Ljusneborna information om den nya beredskapsplanen. I varje fall de fyra som kom.

Annons

Många som bor efter älven har redan fått den i postlådan. Broschyren där det står vad som gäller vid ett dammbrott. Totalt kommer den att distribueras till cirka 10 000 hushåll i Härjedalen och kommunerna längs Ljusnan – Ljusdal, Bollnäs och Söderhamn.

Samtidigt kallas befolkningen till informationsträffar.

I går var turen kommen till Ljusne. Men trots att det finns två dammbyggen på orten var intresset inte stort. Fyra personer kom utöver räddningschefen John-Erik Jansson och Hans Rohlin från Fortum som äger i stort sett alla dammar i Ljusnan.

- Beredskapsplanen har tagits fram gemensamt av länsstyrelserna i Gävleborg och Jämtland, vattenregleringsföretagen, Fortum och de kommuner som finns längs Ljusnan. Man har gått in och tittat på elva så kallade klass 1 dammar där skadorna skulle bli som störst vid ett ras, förklarade John-Erik Jansson.

Och dit hör alltså Ljusne. I rapporten har man tittat på olika scenarier och skulle ett så kallat 10 000-årsflöde inträffa så skulle Preem-macken och hela Åänge dränkas av vatten.

Men enligt Hans Rohlin är den risken försvinnande liten. Planen har inte tagits fram för att dammarna skulle vara i dåligt skick, utan som en ren säkerhetsåtgärd, konstaterade han.

- Under en tioårsperiod har vi lagt en miljard kronor på att förbättra dammarna i Ljusnan. Dessutom pågår det ett ständigt utvecklingsarbete för att förbättra säkerheten.

Mer läsning

Annons