Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gangstar har blivit en snabbväxare

/
  • Stella, nio månader, ler stort. Och visst är det väl kul att få vara med mamma på jobbet. Mamma heter Teresa Grundin.
  • Stella, nio månader, ler stort. Och visst är det väl kul att få vara med mamma på jobbet. Mamma heter Teresa Grundin.
  • Vårkollektionen hos Gangstar. Hösten 2008 sålde företaget 20 000 plagg.
  • Barnkläder ska inte pyntas ihjäl, anser Teresa Grundin och visar en sparkdräkt i diskret grått. Rena, enkla modeller ska det vara. Något man själv skulle kunna trivas i.
  • Stella, nio månader...
  • Tove Stenquist
  • Hyllorna i Gangstars lokaler på Kungsgatan är fyllda med barnkläder i vårliga färger. Företagarna Tove Stenquist, med sonen Charlie, och Teresa Grundin, med dottern Stella, kan se tillbaka på ett bra första bokslut.
  • Tove Stenquist, med Charlie på armen, visar ett sommarlätt plagg. Kläderna är designade i dubbla storlekar för att barnen ska kunna växa i dem. Med dubbel storlek menas exempelvis extralånga muddar.

Teresa Grundin och Tove Stenquist letade roliga, tuffa barnkläder när de blev mammor. Det blev starten för Gangstar. Nu vill även NK sälja deras egendesignade barnkläder.

Annons

- Vi kunde väl aldrig tro att vi skulle bli så här stora – så fort. Vi trodde att vi skulle vara i butik 2012 och så blir det redan 2009.

Det säger Teresa Grundin, som tillsammans med Tove Stenquist driver företaget Gangstar, som designar och säljer barnkläder från 0–7 år.

År 2007 hade de sin första kollektion klar. Hösten 2008 var försäljningen uppe i 20 000 plagg. Efter avtal nyligen med NK kan man bara gissa om volymerna.

Klart är dock att Gangstar profilerar sig som ett av Söderhamns snabbast växande företag, med en fot även på den internationella marknaden.

Hur började det?

- År 2005 startade jag en barnklädesbutik i Ina köpcentrum. Teresa kom dit. Det visade sig att vi båda sökte roliga barnkläder som vi inte hittade nånstans, säger Tove.

Två småbarnsmammor med samma idé om barnkläder blev starten för Gangstar.

- Namnet är en ordlek. Barn kan vara både "gangsters" och ögonstenen. Dessutom var namnet internationellt gångbart, säger Tove.

Kläderna såldes i början via så kallade home parties, en beprövad metod med försäljning till bekanta i hemmet.

- I våras hade vi 80 säljare som sålde på 120 platser. I mars i år öppnade vi vår webbshop. Flera butiker hörde av sig, men det var inte förrän NK tog kontakt som vi nappade, säger Teresa.

Nu piper det till i en barnvagn ute på gården. Inom ett par minuter sitter Teresa med dottern Stella i knät, Tove med sonen Charlie.

- Vi ville ge barnen rena, enkla kläder. Sånt som skulle ha varit snyggt på en själv. Vi har börjat med vuxenkläder, fem olika modeller, som mammorna kan ha både under och efter graviditeten, säger Teresa.

Det har gått bra, men så har man också haft stöd av "rätt" personer. Tove har arbetat hos prisbelönta designern Ewa i Walla. Ewa är Teresas svärmor. Draghjälp har man också av skådisen Pernilla Wahlgren, Gangstars "största fan", som Teresa uttrycker det.

Häromdagen gick en låda kläder iväg till Tokyo. I augusti åker dom på en modemässa för inköpare från hela norra Europa.

Gangstar håller sannerligen på att trampa ur barnskorna.

Läs mer om företaget i lördagens Söderhamns Kuriren.

Mer läsning

Annons