Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla mangelboden blir butik

Det som förr i tiden var mjölkbutik och mangelbod i Stugsund blir heminredningsbutik med kafé. Helena Kroon rustar gamla lokaler och ger det lokala en chans.

Annons

Den 28 november får Söderhamn en ny butik.

Det är Helena Kroon som öppnar Rosengatans Lilla Affär & Kafé. Hon satsar på heminredningsföremål i trä, keramik och glas. Hon ska ha kläder där och dessutom tillverka prydnadsföremål av återvinningsmaterial.

- Det finns så många duktiga, lokala hantverkare. Vi måste bli bättre på att ta vara på det vi har här, det är lätt att ta saker och ting för givet, säger Helena Kroon.

Helena är ursprungligen från Mo. Hennes pappa drev Köttboden i Mo. Efter en tid som handlare på Variant köpcentrum flyttade hon och hennes man Peter till västkusten.

- Vi bodde i Varberg. Det är en fantastiskt fin stad, men våra barn ville flytta hem igen, säger Helena.

När familjen sökte bostad i Söderhamn fick man av en ren slump syn på huset på Rosengatan. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Här finns gamla butikslokaler med atmosfär, trånga prång och smala branta trappor.

Miljön på innegården är värd ett eget kapitel. Allting andas atmosfär.

För Helena innebär den lilla butiken en satsning inte bara som handlare, utan också på hemorten:

- Söderut känner folk till Järvsö – och Bollnäs – men Söderhamn tror man ligger i Skåne. Vi måste alla dra vårt strå till stacken för att lyfta Söderhamn – och nu försöker jag, säger Helena.

Mer läsning

Annons