Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå dig frisk på E-center

/
  • På ett ställe har Eskil Hammarström själv byggt en bro över Söderhamnsån för att passionerade promenerare ska kunna ta sig fram.

På dagen är han en vanlig hjärtläkare med visioner om ett friskare samhälle.

Men på kvällen känns Eskil Hammarström igen som Stigfinnaren: en gestalt som ska vägleda Söderhamn tillbaka till naturen – med början på E-center.

Annons

Eskil Hammarström ser ut över E-center med en bekymrad blick. Allt fler bilar rullar in, lukten av cigarettrök fyller luften samtidigt som människor drar på kundvagnar fyllda med onyttigheter.

– Problemet med hjärt- och kärlsjukdomar är mycket större än vad folk tror, säger han.

Han står i lokalerna som om några veckor ska bli Mitt Hjärtas hälsocentral som kommer att rikta in sig på just motion. Och trots att lokalerna omringas av en betongdjungel finns lösningen bara några meter bort. Undanskymd från betraktares ögon slingrar sig en liten stig in i grönskan. Det är en hoppysslad labyrint av gamla och nya stigar som Eskil Hammarström har vävt samman till en väg som ska föra Söderhamns befolkning mot en sundare vardag.

– Det är så fantastiskt att bara ett hundra meter från den här stressen, kan man finna lugn och ro, säger han.

Kortare och längre sträckor i frodande grönska, svepande åkrar och porlande bäckar ska inom några veckor erbjudas för promenadsugna med eller utan recept. Men Eskil Hammarströms stigjakt är långt ifrån över.

– Nu kan man följa stigen till Ålsjön, men i framtiden vill jag också sammanbinda den med Hällåsen. De hör samman, så är det bara, säger han.

Mer läsning

Annons