Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra decennier av Stål

/

I dag fyller Lars Stål 40 år.
Det har varit fyra decennier med väldigt olika utseenden för Söderhamns kommuns tekniske chef.
– Senaste tiden har varit väldigt intensiv så jag hoppas att 40-årsdagen blir stillsam och trevlig tillsammans med Hälsinge bastuakademi.

Annons

Lars Stål växte upp på Norrbackens lantbruk i Nolhed.

Skolgången på Mo skola och sedan teknikprogrammet samt lantbrukets sysslor tog upp den mesta av tiden under de två första decennierna. Väghållning, skogsbruk och mjölkkor var en stor del av vardagen.

– Skogen betyder fortfarande mycket för mig. Jag växte upp på landet, men precis som många andra under den tiden hade jag både epatraktor och moped.

Efter 20 år lämnade han landsbygden och lantbruket för högskolestudier i Gävle. Men först var han tvungen att läsa upp betygen från gymnasiet.

– Ja, jag fick läsa ett tekniskt basår innan jag började studierna till dataingenjör. På den tiden skulle alla bli dataingenjörer. De vuxna var oroliga för millenniumskiftet, men sedan hände just ingenting. Inga flyplan störtade från himlen, konstaterar Lars Stål som gjorde sitt examensarbete år 2000.

Parallellt med ingenjörsstudierna på högskolan jobbade han på ett dataföretag inom aktiemäklarbranschen och erbjöds fast tjänst på företaget.

– Jag fick ett erbjudande om en tillsvidare tjänst, men i stället fick jag världens bästa sommarjobb på Telia Nära. Det var fantastiskt kul att hjälpa folk med diverse problem och så fick jag utbilda många medarbetare i den nya tekniken.

Redan efter ett drygt halvår fick Lars en chefsposition och det var då som han blev intresserad av ledarskap.

– Det är lättare att påverka genom att vara en bra ledare än att skriva kod. Fördelen med att skriva kod var att man såg direkt om man gjorde fel. Medan som ledare kan man jobba fel i flera år utan att märka det.

Efter att ha kuskat landet runt i olika uppdrag blev han stationerad i Bollnäs 2006 och flyttlasset gick tillbaka till hembygden i Mo.

– Sedan hade jag tur och fick komma på en intervju för att bli teknisk chef i Söderhamn.

Lars tror att hans lugn, som han även eftersträvar utanför jobbet, är hans främsta styrka och samtidigt hans svaghet som teknisk chef i Söderhamns kommun.

– Man måste våga orka och ta sig tid att lyssna. Vi har fått två öron och en mun – man ska lyssna mer än att prata.

Lyssna fick Lars göra mycket när han var nämndeman i Hudiksvalls tingsrätt under fyra år.

– Det var också en spännande tid då rättssystemet höll på att föryngras och förändras. Jag lärde mig framför allt att varje historia kan berättas på flera olika sätt.

Naturintresset avspeglar sig även på hans övriga uppdrag som kassör för barnkolonin i Kyrkbyn samt ordförande för fiskeföreningen i Mo.

– Det är kul och viktigt att vara delaktig i sina grannars vardag. Det är inte alltid lätt att jobba ideellt men glädjen hos barnen på kollot uppväger det mesta.

För en dryg månad sedan hände någon som Lars aldrig trodde skulle hända – någonsin.

– Ja, det smög sig liksom på. Och jag som uttalat mig att jag INTE SKA gifta mig. Varken min far, mina bröder eller mina närmsta släktingar är gifta. Men det kändes rätt när jag hittade rätt kvinna.

Nu är han gift med Frida och i dag väntar 40-årskalas i Prästgården i Mo.

Två stora händelser inom en månad.

– Det är klart att kroppen och knäna inte är de samma som för 20 år sedan och jag kommer aldrig springa Fjällräven Extreme Marathon igen som jag gjorde 2001. Nu får man vara glad för varje dag man inte har ont i kroppen.

Lars säger att han är glad som uppskattar glädjen i att få vara frisk i tid, innan det är för sent.

– Det är många i min bekantskap som inte fått uppleva sin 40-årsdag. Jag har börjat känna en viss stolthet och nu är jag är glad att fylla 40 år.

40-årsdagen ska alltså firas tillsammans med Hälsinge bastuakademi.

Vad är det för gäng?

– Det är en riktig förening med fem ledamöter. Vi har 14 betalande medlemmar och många "hangarounds". Magnus Svensson, som fyllde 40 i går, är en av många "prospect".

Den nybyggda bastun i trädgården, med utsikt över Florsjön, väntar bastuakademin under lördagen.

– Det är tradition med bastubad på helgen och förhoppningsvis får jag laga mat åt hela sällskapet under dagen.

Mer läsning

Annons