Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frusna båtar räddas till ytan

/
  • Det finns risk för att den gamla trålaren Kattegatt blir helt dränkt och vattnet går över friborden om hon fortfarande sitter fast när vattennivån stiger.

Flera båtar står sedan i torsdags på botten i Söderhamnsån. En av de värst drabbade är Kattegatt.

– Hon har fastnat i isen. Då följer inte båten med när vattnet stiger, säger Tomas Lindbom, ägare till Kattegatt.

Annons

En rad båtar som ligger förtöjda längs kajen i Söderhamnsån fick oväntade problem i torsdags. Båtarna som fryst fast i isen började att ta in vatten när vattenståndet steg.

En av båtarna som fick bottenkänning var Söderhamns båtcharters Lady Bothnia. Hon började att ta in vatten i maskinrummet sedan isen gett båten slagsida. Hon länspumpades snabbt och ligger nu stadigt igen.

Den här typen av olyckor kan även inträffa när genomföringar, rör som går genom skrovet, fryser.

– Det kan gå väldigt fort från att det spricker och det börjar rinna in. Då kan det gå på någon timme, säger skärgårdssamordnare Henrik Olsson.

Av de båtar som nu fått problem finns flera gamla trålare som Henrik Olsson är rädd skulle kunna vara en miljöbomb med sina oljor och bränsle. Det är viktigt att de tidigt kan räddas till ytan, som till exempel Kattegatt som för närvarande står på botten.

– Nu är det lågt vatten. Stiger det så står den förmodligen kvar där den står, säger Henrik Olsson.

Tomas Lindbom, ägare till Kattegatt kom till Söderhamn i går. Han lånade pumpar av räddningstjänsten för att försöka pumpa undan de 120 kubikmeter vatten han uppskattar finns i båten. Sedan ska båten resa sig själv, tror han.

Om det bara går att få undan vattnet i tid.

– Det får inte frysa, då är hon förstörd, säger Tomas Lindbom.

Den stora snöhögen som ligger längs kajen stoppade alla tidiga försök att länspumpa båten.

– Det förbaskade snöberget gjorde att ingen kunde göra något under torsdagen. Nu ligger vi ett dygn efter, säger Tomas Lindbom.

Han berättar att han har nya planer för båten. Efter att tidigare ha annonserat ut båten har han nu ändrat sig och säger att hon ska renoveras. Sedan tas till Enköping.

Mer läsning

Annons